Consiliul de directori executivi al FMI a aprobat programul pentru RM în valoare de 590,6 milioane de dolari SUA

Consiliul de directori executivi al Fondului Monetar Internațional (FMI) a aprobat astăzi solicitarea autorităților Republicii Moldova privind susținerea programului de reforme economice. Astfel, țara noastră va primi prima tranșă de circa 84,4 milioane de dolari SUA, scrie Jurnal.md.

Suma totală a debursărilor în cadrul programului pe o durată de 40 luni, încheiat cu Republica Moldova, susținut prin Mecanismul extins de creditare (ECF) și Mecanismul de finanțare extinsă (EFF), va constitui circa 590,6 milioane de dolari SUA (400 milioane de DST).

Consiliul de directori executivi al FMI a aprobat astăzi și raportul privind consultările cu Republica Moldova.

„Autoritățile Moldovei au atins progrese demne de laudă în reabilitarea sectorului bancar și consolidarea stabilității macrofinanciare. Cu toate acestea, pandemia de COVID-19, seceta din anul 2020 și creșterea continuă a prețurilor globale la resursele energetice au încetinit activitatea economică, intensificând riscurile de reducere a creșterii economice și au complicat elaborarea politicilor. Deși asistența financiară de urgență acordată de partenerii internaționali a ajutat la atenuarea impactului economic al pandemiei, Moldova rămâne printre cele mai sărace țări din Europa, cu vulnerabilități structurale și de guvernanță persistente care inhibă convergența veniturilor. În acest context, programul susținut de FMI prin Mecanismul extins de creditare și Mecanismul de finanțare extinsă are trei obiective principale: în primul rând, susținerea redresării post pandemice, în al doilea rând, satisfacerea nevoilor stringente de dezvoltare și, în al treilea rând, consolidarea cadrului instituțional și cadrului de guvernanță ale Republicii Moldova”, a declarat directorul adjunct al FMI, Kenji Okamura.

El a adăugat că autoritățile au reacționat rapid pentru a atenua impactul macroeconomic negativ al șocurilor, concentrându-se pe politici urgent necesare pentru susținerea sistemului de sănătate, programelor de asistență socială și activității de afaceri. Cu toate acestea, nerealizarea pe deplin a acțiunilor aprobate pentru a face față crizei cauzate de pandemia de COVID-19 subliniază necesitatea de a elimina constrângerile persistente ce țin de capacitățile autorităților. Pentru a susține redresarea, sunt necesare politici consistente, inclusiv menținerea unei poziții bugetar-fiscale pe termen scurt care să echilibreze cu grijă asistența socială bine țintită și cheltuielile pentru dezvoltare.

Potrivit lui Kenji Okamura, reformele recente implementate de Banca Națională a Moldovei (BNM) și susținute de FMI s-au dovedit vitale pentru menținerea stabilității macrofinanciare în timpul crizei. Pe viitor, autoritățile trebuie să-și continue eforturile de sporire a credibilității și eficacității politicilor BNM, de consolidare a cadrului de supraveghere a sectorului financiar, cadrului de gestionare a crizelor financiare și cadrului de politici macroprudențiale, precum și de consolidare a guvernanței, transparenței și responsabilității BNM. Asigurarea independenței BNM rămâne o precondiție critică pentru asigurarea eficacității și credibilității instituției. În afară de aceasta, pentru asigurarea stabilității macrofinanciare, va fi necesar de redus vulnerabilitățile semnificative în sectorul financiar nebancar, de consolidat cadrul de prevenire și combatere a spălării banilor și finanțării terorismului și de realizat progrese semnificative în recuperarea activelor fraudate.

„Pe măsură ce se va redresa activitatea economică, setul de politici va trebui să evolueze, astfel încât să fie asigurată atingerea obiectivelor de dezvoltare stringente ale Republicii Moldova, inclusiv focusarea pe necesitățile semnificative pe partea de infrastructură, dar și pentru a accelera convergența veniturilor cu alte state europene comparabile, fără a pune în pericol sustenabilitatea datoriei de stat. În ceea ce privește politica bugetar-fiscală, pentru a avea o executare mai bună a bugetului și în vederea promovării unei politici bugetar-fiscale mai receptive și cu un impact mai mare, va fi vital de asigurat o mobilizare mai bună a veniturilor pe intern, o eficiență mai mare a cheltuielilor publice, eliminarea fermă a riscurilor bugetare generate de întreprinderile de stat și continuarea eforturilor de sporire a calității și transparenței bugetului. Este necesar de a menține un dialog continuu cu partenerii de dezvoltare pentru a beneficia de experiența și profesionalismul lor și pentru a asigura accesul la finanțarea concesională necesară”, a mai spus directorul adjunct al FMI.

Подписаться
Уведомить о
guest
0 комментариев
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Оставьте комментарий! Напишите, что думаете по поводу статьи.x
()
x