21,4 mlrd de lei a încasat Vama anul trecut | TELEVIZIUNEA NORDULUI

21,4 mlrd de lei a încasat Vama anul trecut

Vama a încasat 8,5 mlrd de lei de la începutul anului

Serviciul Vamal a încasat, în 2018, la bugetul de stat 21,4 miliarde lei, înregistrând astfel o creștere cu circa 1 mlrd 038 mil. lei mai mult față de anul 2017.

Valorile sunt în creștere și în cazul exporturilor. În anul 2018, acestea au crescut cu 1 mlrd 950 mil. de lei, însumând 39,4 miliarde lei.

În continuare, ponderea cea mai mare în structura veniturilor o dețin plățile provenite din administrarea TVA, care constituie 67,1%, urmate de accize cu 25,3% și respectiv, taxele vamale care au o contribuție de 5,2%.

Cel mai mare contribuabil la bugetul de stat rămâne a fi sectorul produselor petroliere, urmat de cel al tutunului. Pe poziția a treia în structura veniturilor se situează mărfurile de larg consum.

Potrivit Serviciului Vamal, tendința de creștere continuă a încasărilor administrate de Vamă este determinată, preponderent, de controlul vamal calitativ, declararea autentică a bunurilor, precum și de progresele înregistrate în domeniul antifraudă, în special, în combaterea contrabandei.

Un al factor important care a influențat sporirea colectărilor la buget vizează reformele de simplificare a procedurilor vamale și de facilitare a comerțului internațional.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *