fbpx
13.1 C
Бэлць
joi, aprilie 25, 2024

7 mii oameni, vaccinați cu doze expirate

Citește și:

Imunizarea se face la limita cadrului legal. Până acum au fost administrate peste șapte mii de doze cu termen expirat, iar în centrele de imunizare nu sunt informații privind lotul și data expirării vaccinului anti Covid. Câte doze se pierd, nu se știe. Sunt câteva dintre concluziile Curții de Conturi, care a realizat un audit la Ministerul Sănătății, la Agenția Națională de Sănătate Publică și subdiviziunile teritoriale ale acesteia, scrie jurnal.md.

IRINA ROGACIOV, șef al Direcției generale de audit: „Auditul a constatat că circa 7000 de doze au fost introduse cu termen de valabilitate expirat, ceea ce generează suspiciuni privind utilizarea lor. Echipa de audit a evaluat peste 2 mii de informații care au fost introduse în alte perioade decât în cele reale.”

 

Deoarece aveau termenul de valabilitate expirat, au fost nimicite peste 11 mii de doze, în valoare de 1,6 milioane de lei. Curtea de Conturi a mai depistat că în cadrul centrelor de vaccinare nu se calculează câte doze ajung la gunoi. Se întâmplă în opt din 13 instituții medicale verificate.

VIOLETA ANDRIEȘ, membru al Curții de Conturi: „Lipsa procedurilor distincte privind evidența și calcularea factorului de pierdere al vaccinului creează incertitudini privind numărul real de doze administrate și ale celor care au fost neutilizate. În aceste circumstanțe, auditul a fost în imposibilitate de a estima pierderile exacte.”

De cealaltă parte, Ministerului Sănătății afirmă că în Republica Moldova ajung puține doze expirate.

SVETLANA NICOLAESCU, secretar de stat al Ministerului Sănătății: „Ghidurile OMS de fapt, acceptă un factor de pierdere de la 25-40% în Republica Moldova am reușit să obținem acest factor de pierdere de 0,18%.”

În acest sens, membrii Curții de Conturi vorbesc de o abatere de la normele legale.

ANDREI MUNTEANU, membru al Curții de Conturi: „În cazuri excepționale sau în cazul donațiilor de vaccinuri se acceptă un termen de valabilitate mai mic de 12 luni, dar nu mai mic de 6 luni. Auditorii constată că la momentul recepționării dozelor de vaccin termenul scadent până la expirare variază de la 113 zile până la 50 de zile, contrar normei.”

SVETLANA NICOLAESCU, secretar de stat al Ministerului Sănătății: „Noi nu ne încadrăm în acest câmp legal și acest lucru reiese din necesitatea stringentă de a asigura țara cu vaccin. Vaccinul anti-COVID care se produce, practic din fabrică, de la producător vine cu un termen relativ scurt. Vaccinul are șase luni de zile termenul atunci când iese din producere.”

În cazul a peste 2500 de persoane nu au fost respectate etapele de vaccinare, fapt care a fost generat de planificarea insuficientă a grupurilor prioritare e cetățeni, cu risc sporit de infectare. Potrivit Curții de Conturi, campania de vaccinare nu și-a atins scopul. Până acum, rata de vaccinare în Republica Moldova este de 27%.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Rusia acuză Statele Unite că „sunt direct implicate” în războiul din Ucraina. Ce a stârnit furia Kremlinului

Kremlinul susţine că livrarea de rachete americane ATACMS Ucrainei nu va schimba nimic în desfășurarea războiului, după ce Washingtonul...

Ministerul Muncii și Protecției Sociale: 10 mai va fi zi lucrătoare

Ministerul Muncii și Protecției Sociale vine cu precizări legate de regimul de muncă în ziua de 10 mai, în...
  sursa: cursbnm.md