77 de ani de primul atac nuclear din istorie. Astăzi se comemoreză victimele bombardamentelor de la Hiroshima și Nagasaki

Atăzi se împlinesc 77 de ani de când avionul american Enola Gay a lansat bomba atomică “Little Boy” asupra orașului japonez Hiroshima.

Little Boy era lung de circa 3 metri şi cântărea 4,5 tone, conţinea 63 kg de uraniu şi a explodat la o înălţime de 500 m deasupra oraşului, moment care a declanşat o reacţie nucleară cu o putere de 16 kilotone TNT.

70% din clădirile oraşului au fost rase de pe suprafaţa pământului, iar circa 70.000 de oameni au murit pe loc.

La Nagasaki, pe 9 august 1945, a fost lansată bomba „Fat Man” (denumită astfel datorită asemănării cu personajul Kasper Gutman din filmul “Şoimul Maltez”), care conţinea 6 kg de plutoniu şi a explodat la aceeaşi înalţime de 500 m, cu o putere de 21 kilotone TNT. Întrucât explozia s-a produs deasupra unei văi adânci, o bună parte a oraşului a rămas nedistrusă, însă circa 45.000 de oameni au murit pe loc, fiind înregistraţi şi circa 75.000 de răniţi.

Cele două deflagranții atomice au dus la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial. Pe 15 august 1945, la șase zile de la al doilea atac nuclear, împăratul japonez Hirohito a anunţat capitularea în faţa Aliaţilor.

Anual, la data de 6 august în Japonia au loc ceremonii oficiale pentru a comemora victemele bombardamentelor de la Hiroshima și Nagasaki.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *