Europarlamentarii sunt de părerea că alegerile din Republica Moldova au fost corecte | TELEVIZIUNEA NORDULUI

Europarlamentarii sunt de părerea că alegerile din Republica Moldova au fost corecte

Alegerile din Republica Moldova au fost corecte

Alegerile din Republica Moldova au fost corecte și competitive, de această părere sunt europarlamentarii care au examinat raportul misiunii de observare a scrutinului. Subiectul a fost discutat, luni, în cadrul Comisiei pentru Politică Externă a Parlamentului Uniunii Europene.

Șefa Delegației Parlamentului European care a urmărit procesul electoral, Rebecca Harms, a vorbit și despre unele aspecte negative ale scrutinului.

„În primul rând, prezența la vot a alegătorilor, a fost mai puțin de jumătate, mult mai scăzută decât la parlamentarele din 2014 și la turul doi al alegerilor prezidențiale din 2016. Ar putea fi un semnal al scăderii încrederii în instituțiile de stat, în special după frauda bancară din 2014. Am fost șocați de autobuzele care transportau locuitorii din Transnistria către secțiile de votare și au existat afirmații credibile că cel puțin câțiva primiseră bani”, a menționat Rebecca Harms.

Europarlamentarul român, Andi Cristea, consideră, pe de altă parte, că modul în care s-au desfășurat alegerile în Republica Moldova au infirmat critica la adresa sistemului electoral mixt. El a declarat că lucrurile trebuie îmbunătățite și a felicitat Guvernul de la Chișinău „pentru modul corect în care s-au desfășurat alegerile”.

„Vreau să felicit Guvernul pentru maniera corectă de organizare a alegerilor. Așteptările noastre legitime vizează implementarea Acordului de Asociere și pentru asta e nevoie de o majoritate solidă proeuropeană”, a declarat europarlamentarul, Andi Cristea.

Recent, Departamentul de Stat al SUA a emis o declarație în care a recunoscut alegerile parlamentare din Moldova, îndemnând politicienii de la Chișinău să formeze rapid un nou Guvern. Și Misiunea de observare OSCE a constatat că alegerile din 24 februarie au fost competitive, fiind de părere că drepturile alegătorilor au fost, în general, respectate. Alegerile din Moldova au fost recunoscute ca fiind democratice și de către diplomațiile de la Moscova și București.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *