Alexandru Slusari: „Situația fermierilor nu s-a schimbat; Cu două săptămâni înaintea secerișului, au rămas fără motorină”

Situația fermierilor rămâne a fi dificilă și în pofida mai multor declarații ale autorităților, aceasta nu s-a schimbat. Cu două săptămâni înainte de seceriș, agricultorii se confruntă cu un deficit de motorină, a reiterat Alexandru Slusari, președintele Asociației „Forța fermierilor”, transmite jurnal.md. 

„Vin de la o întâlnire cu agricultorii din Cantemir și Cahul, situația e mai mult decât deficilă. Motorină angro aproape că nu vinde nimeni. Oamenii merg să se alimenteze cu canistrele la pompă, acolo unde se mai vinde motorină. Niște companii deja fac liste cu rânduri, te înscrii și timp de două săptămâni îți livrează, dar deja motorina costă 31 sau 32 de lei. Adică companiile deja intuiesc că motorina se va scumpi. Mulți agricultori au suspiciuni că în RM există stocuri de motorină, poate nu în cantitățile care erau anterior, dar importatorii înțeleg că se va scumpi și generează acest deficit ca să vândă mai scump. Astfel încearcă să ocolească acea marjă stabilită de ANRE”, a spus Alexandru Slusari.

Fostul deputat a mai adăugat că la momentul actual agricultorii sunt nevoiți să cumpere la orice preț de la firmele afilitate celor trei mari importatori de carburanți. „Eu admit că există cauze obiective, dar pe lângă acestea cineva formând acest dificit încearcă să se căpătuiască în mod abuziv.”, a mai spus Slusari.

În cadrul aceleiași emisiuni, deputatul PAS, Dan Perciun, a declarat că lipsa motorinei este cauzată de războiul din Ucraina, deoarece toată tehnica militară consumă motorină. Ieri Comisia pentru Situații Excepționale a luat o decizie care prevede ca portul Giurgiulești, care deservește inclusiv Ucraina, să presteze în mod prioritar, servicii portuare pentru produsele petroliere destinate importului pe teritoriul Republicii Moldova. În acest sens, titularii de licență vor depune o solicitare în formă scrisă, cu cel puțin 48 de ore înainte, către administrația terminalului, cu indicarea cantităților exacte ce urmează a fi plasate în regim de import definitiv în Republica Moldova.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *