fbpx
16.9 C
Бэлць
vineri, martie 29, 2024

Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță a fost rechemat de către președintele Klaus Iohanis

Citește și:

Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță își încheie mandatul de 6 ani. Asta după ce astăzi, 4 februarie 2022, președintele României, Klaus Iohannis a emis un decret de rechemare a diplomatului român, transmite replicamedia.md. 

Ioniță face parte dintr-un grup de alți 10 ambasadori români rechemați, printre care și cei ai Ucrainei, Suediei sau Emiratele Arabe Unite.

Potrivit decretului, Domnul Daniel Ioniță își va încheia misiunea în termen de cel mult 90 de zile de la semnarea decretului. Este o procedură normală, având în vedere expirarea mandatului său.

Daniel Ioniță și-a început mandatul la Chișinău la 7 iulie 2016 când și-a prezentat scrisorile de acreditare în calitate de Ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Moldova.

Este diplomat de carieră. Şi-a început activitatea în MAE în iunie 1996, parcurgând succesiv toate treptele diplomatice, de la ataşat diplomatic la ambasador (grad acordat de Președintele României, Klaus Werner Iohannis, prin decretul nr. 1011/2019).

Din ianuarie 2015 până în iulie 2016, a ocupat funcția de secretar de stat pentru afaceri strategice la Ministerul Afacerilor Externe. Portofoliul său a inclus politicile de securitate, problematica drepturilor omului, neproliferarea armelor de distrugere în masă și controlul armamentelor, lupta împotriva terorismului și securitatea cibernetică, precum și relațiile bilaterale cu o serie de state. A fost responsabil de organizatii precum NATO, OSCE, Consiliul Europei, și a coordonat relațiile bilaterale cu SUA, Canada, Republica Moldova, Ucraina, Georgia, Federația Rusă, Azerbaidjan, Armenia și toate statele din Asia Centrală.

Din octombrie 2011 și până în ianuarie 2015 a fost Ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Regatul Norvegiei.

În intervalul 2010-2011 a ocupat funcţia de Director general pentru afaceri strategice în cadrul MAE.

Din decembrie 2006 până în septembrie 2010 a asigurat conducerea Direcţiei NATO, transformată ulterior în Direcţia Politici de Securitate. A răspuns de agenda politică a Summit-ului NATO de la Bucureşti şi a fost membru al delegaţiilor oficiale ale României la trei evenimente la vârf ale Alianţei (Bucureşti 2008, Strasbourg-Kehl 2009 şi Lisabona 2010), precum şi la Summit-ul OSCE de la Astana (decembrie 2010).

A efectuat misiuni diplomatice la Bruxelles şi Stockholm (2002-2006, în funcţia de adjunct al Ambasadorului).

În perioada 2000-2002 a fost director adjunct la Direcţia NATO din MAE, fiind responsabil, în principal, de coordonarea aspectelor legate de pregătirea aderării României la NATO (MAP).

Are o bogată experienţă de negocieri internaţionale, fiind parte a delegaţiei oficiale care a negociat Acordul bilateral cu SUA referitor la participarea României la sistemul de apărare antirachetă. De asemenea, a fost negociatorul şef al României pentru un nou acord cadru al CFE (Tratatul privind Forţele Armate Convenţionale în Europa) în perioada octombrie 2010 – august 2011, iar în perioada 1999-2001 pentru negocierea Acordului de constituire a BLACKSEAFOR (cooperarea maritimă militară la Marea Neagră).

Are o diplomă universitară de inginer electro-energetician, însă s-a specializat în problematica de integrare euro-atlantică şi securitate naţională. Este absolvent al mai multor cursuri de specialitate organizate în ţară şi în străinătate (Colegiul Naţional de Apărare din România, Colegiul NATO de la Roma, Colegiul European de Securitate și Apărare, Centrul European pentru Studii de Securitate “George C. Marshall”, Colegiul Naţional de Apărare al Suediei).

Ordine și medalii:

Din partea Președintelui României: Ordinul Naţional “Serviciul Credincios” în grad de Ofițer în martie 2013; Ordinul Naţional “Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, în decembrie 2008; Ordinul Naţional “Pentru Merit” în grad de Cavaler, în decembrie 2002.

Din partea autorităților Republicii Moldova: Ordinul de Onoare al Republicii Moldova, cu însemnul 0476, conferit prin Decretul Președintelui Republicii Moldova (nr 2529-VII, din 20 decembrie 2016), « în semn de înaltă apreciere în consolidarea relațiilor de prietenie și colaborare dintre Românie și Republica Moldova »; Medalia “Consolidarea Frăției de Arme“ a Armatei Naționale a Republicii Moldova (Brevetul nr. 4048, ordinul 246 din 19 mai 2020 al Ministrului Apărării); Medalia Comemorativă “25 de ani ai Serviciului Vamal al Republicii Moldova” (Legitimația nr. 144, ordinal nr. 2427 din 1.09.2016)

Din partea autorităților bisericești: în luna mai 2014, Episcopia Europei de Nord a Bisericii Ortodoxe Române i-a conferit „Crucea Nordului”, iar în luna aprilie 2018 Mitropolia Basarabiei i-a decernat „Crucea Mitropoliei Basarabiei”, care reprezință cele mai înalte distincţii pentru mireni. În luna decembrie 2019, i-a fost decernat Ordinul Sf. Voievod Ștefan cel Mare, gradul I, al Patriarhiei Române, Mitropolia Basarabiei și Exarnatul Plaiurilor, « în semn de înaltă apreciere și prețuire pentru promovarea și susținerea Bisericii noastre »

Este căsătorit cu Lavinia Cătălina şi au împreună o fiică, Iris Maria (născută în anul 1994).

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Beneficiile consumului de nuci

În ultimii ani, tot mai mulți oameni încearcă să-și adpateze stilul de viață și de alimentație pentru o viață...

Regimul liberalizat de vize cu Republica Ecuador va fi anulat

 Regimul liberalizat de vize cu Republica Ecuador va fi anulat. 57 de deputați au votat, în prima lectură, pentru...
  sursa: cursbnm.md