Ambasadorul SUA de la Moscova se retrage din serviciul public

Statele Unite ale Americii au rămas fără ambasador în Rusia. John Sullivan, cel care a reprezentat Statele Unite în Rusia în perioada sensibilă în care forțele armate ruse au invadat Ucraina readucând războiul pe continentul european, și-a încheiat mandatul și a plecat de la Moscova, a anunțat Ambasada SUA într-un comunicat, citat de agora.md.

John Sullivan a participat la funeraliile de la Moscova ale lui Mihail Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice, despre care a spus că a fost „un om de stat care a schimbat lumea prin viziunea sa asupra coexistenței pașnice și asupra transformării țării sale și a restului lumii”.

John Sullivan fusese numit ambasador al SUA în Rusia de către fostul președinte Donald Trump, în decembrie 2019, dar președintele Joe Biden i-a cerut să rămână în funcție.

„John Sullivan a fost numit în post în decembrie 2019 și a ocupat funcția de ambasador timp de aproape trei ani. În urma plecării sale, el se va retrage dintr-o carieră în serviciul public care s-a întins pe parcursul a patru decenii și pe durata mandatelor a cinci președinți americani, inclusiv în calitate de secretar de stat adjunct și în funcții de conducere la Departamentele de Justiție Apărare și Comerț”, arată Ambasada SUA de la Moscova în comunicat.

Sullivan a sosit în Rusia în ianuarie 2020, cu un an înainte de sfârșitul mandatului lui Trump, într-o perioadă în care relațiile dintre Statele Unite și Rusia erau deja tensionate.

Chiar dacă era nominalizat de Trump, președintele Biden îi ceruse să rămână în funcție având în vedere relația tensionată cu Rusia și dificultatea de a trece nominalizările de ambasadori prin Senatul american. Ar fi fost nevoie de multe luni, iar în unele cazuri de mai bine de un an, pentru ca mulți dintre candidații nominalizați de Biden să ajungă în funcție, scrie The Washington Post.Elizabeth Rood, adjunctul șefului de misiune la Ambasada SUA la Moscova, va prelua atribuțiile de însărcinat cu afaceri până la sosirea succesorului lui John Sullivan. Luna trecută, ea a fost propusă pentru a fi ambasadorul SUA în Turkmenistan și acum așteaptă confirmarea Senatului pentru acest post.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.