fbpx
9.3 C
Бэлць
vineri, aprilie 26, 2024

Andrei Năstase: „Am sesizat comunitatea europeană cu privire la derapajele antidemocratice din Republica Moldova”

Citește și:

Președintele fondator al Platformei DA, Andrei Năstase, a sesizat Comisia de la Veneția la subiectul modificării legislației electorale, menționând că actuala guvernare ar încerca să-și subordoneze politic Comisia Electorală Centrală. De asemenea, Andrei Năstase spune că a adresat o scrisoare și Congresului Autorităților Locale și Regionale din Europa cărora li se plânge de presiunile politice exercitate de PAS la adresa aleșilor locali din teritoriu, notează IPN.

În scrisoarea către Congresul Autoritățile Locale și Regionale din Europa, Andrei Năstase spune că a reclamat derapajele guvernării și presiunile politice la adresa primarilor și consilierilor locali. Potrivit lui Năstase șantajul la adresa edililor din teritoriu ar putea lua amploare în preajma alegerilor locale generale din 2023.

„Am venit cu un mesaj către Comisia de la Veneția și către Congresul Autorităților Locale și Regionale din Europa, i-am sesizat pe toți cu privire la derapajele antidemocratice din Republica Moldova, le-am spus despre persecuțiile asupra primarilor, consilierilor. Am reclamat în scrisoarea către primarii europeni presiuni, linșaj, corupere politică. Vă amintiți cum trecea Plahotniuc primarii de la PLDM cu hurta la PDM? Fix asta fac cei de acum. Oamenii sunt șantajați având la dispoziție CNA, Ministerul de Interne, Procuratura și instrumentele administrative”, a spus Andrei Năstase în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RliveTV.

Andrei Năstase spune că a sesizat și Comisia de la Veneția, cerând expertiza juriștilor europeni asupra proiectului de modificare a Codului Electoral. Potrivit lui Năstase, PAS ar încerca să-și subordoneze politic principala instituție electorală a țării, oferindu-le Consiliului Superior al Magistraturii și Guvernului posibilitatea de a-și delega reprezentanți în cadrul Comisiei Electorale Centrale.

„CSM și Ministerul de Interne sunt controlate plenar politic. Pe subiectul Codului Electoral nu există un consens politic național. Avem un consens politic și social, doar că împotriva modificărilor pe care le face guvernarea în interesul său partinic. Ce să caute CSM în componența CEC? Aș delega în componența CEC oricând o somitate care a trăit o viață integră, dar de ce să pui un om de la o instituție cum este CSM astăzi. Pentru că ce se întâmplă astăzi în justiție este mult mai grav decât pe timpul lui Plahotniuc”, a mai spus Andrei Năstase.

Noul Cod Electoral a fost aprobat în prima lectură la 28 iulie. Potrivit proiectului, în situații excepționale, cum ar fi pandemie, stare de urgență, în unele circumscripții electorale, alegerile se pot desfășura pe parcursul a două zile (sâmbătă și duminică), prin derogare de la regula generală. De asemenea, proiectul propune o altă componență a Comisiei Electorale Centrale. Instituția ar urma să fie creată din 7 membri. Unul va fi numit de președintele țării, iar câte doi membri – de Consiliul Superior al Magistraturii, Guvern și Parlament, cu respectarea reprezentării proporționale a majorității și a opoziției.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ Grindina a făcut prăpăd în raionul Soroca. Locuitorii din Cureșnița, disperați

Grindina de ieri a stricat toate culturile din grădinile gospodarilor din Cureșnița, Soroca https://youtu.be/OKOOt6HaUi8 „Ea deja se va usca, o să...

Activitatea Guvernului în 2024, în nordul țării

Astăzi în studioul TV Nord îl avem pe Vladimir Rusu, șeful Oficiului Teritorial Bălți al Cancelariei de Stat cu...
  sursa: cursbnm.md