Andrei Spînu: „Prețul de achiziție al energiei electrice în luna iunie nu va afecta consumatorii finali”

Vicepremierul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale anunță că vom avea energie electrică în luna iunie la un preț de 65 USD/MWh, scrie realitatea.md. 

„Energocom a prelungit contractul pentru încă o lună la prețul de 59.90 USD/MWh cu MGRES. Suplimentar, Energocom va semna un contract de livrare a 30% de energie în bază cu EnergoAtom (companie de stat ucraineană). Prețul mediu ponderat al energiei electrice pentru luna iunie va fi de aproximativ 65.03 USD/MWh.”

Într-o postare pe facebook oficialul guvernamental a anunțat că Republica Moldova se apropie de standardele europene în sectorul pieței angro de energie electrică.

„Suplimentar, începând cu ziua de mâine intră în vigoare Regulile piaței energiei electrice. Ne aliniem la practicile europene în ceea ce privește organizarea pieței angro de energie electrică. Noutatea presupune, în special, organizarea unei piețe de echilibrare și un mecanism de plată a dezechilibrelor. Aceste mecanisme se aplică între participanții la piața angro de energie și nu afectează direct consumatorii finali. După multe amânări, astăzi, putem spune că ne apropiem de standardele europene în acest sector. Suntem hotărâți să ducem reformele până la capăt.”

Reamintm că la sfârșitul lunii aprilie, Energocom a semnat un contract de achziție a energiei electrice cu Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES) la prețul de 59,5 USD/MWh. Centrala asigurase că va furniza 70 la sută din necesarul de energie electrică pentru luna mai.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *