fbpx
8.8 C
Бэлць
vineri, aprilie 19, 2024

/FOTO/ Antreprenoarele din Nord invitate la târgurile organizate în Capitală

Citește și:

În ajunul zilei de 8 Martie, când sărbătorim Ziua Mamelor, mai multe femei de afaceri din nordul țării, au fost invitate să își expună vânzării roadele muncii lor, în cadrul unui târg organizat în Capitală. Astfel, pe 5 – 6 martie 2022, în Parcul ”Alunelul”, începând cu ora 9.00, peste 70 de femei producătoare din toată țara își vor aștepta cumpărătorii, oferindu-le produse autohtone și obiecte de meșteșug.

La Târgul ”Mărțișor Dulcișor” vor fi prezenți și producători care vor comercializa produse precum carne şi mezeluri afumate natural, după reţete tradiţionale, pâine și produse de panificație, fructe proaspete, dar și uscate, produse apicole, ceaiuri din plante naturale, migdale, nuci și alune, cașcavaluri și brânzeturi, vinuri și deserturi.
Antreprenorii din nord ne-au spus că în lipsa unei piețe bine dezvoltate, precum și a unor târguri la care și-a fi dorit să ajungă, aici în regiune, sunt bucuroși că prezintă interes pentru cumpărătorii din Chișinău.

INA ERHAN activează în domeniul floriculturii și are o afacere înfloritoare în raionul Sângerei. Femeia spune că legislația Republicii Moldova are multe lacune, iar marfa locală este greu de exportat, în schimb plantele importate au inundat florariile.

“Condițiile climaterice uneori ne dau bătăi de cap, iar accesul la surse de apă este o problema majoră. Concurența, lipsa pieței de desfacere defavorizează afacerea mea, dar pasiunea față de flori și dorință de a rămâne în țară sunt instrumentele principale care mă fac să le înfrunt pe toate .
Afacerea noastră are forma organizatorică de gospodărie țărănească, nu avem un loc stabil pentru vânzare și nici timp pentru a ne afla în piață, paralel trebuie să ducem pe umeri munca din plantație și încă să mai facem față concurenței florăriilor, plus este perioada pandemiei cînd sunt interzise ceremoniile. Cele enumerate, ne demonstrează cât este de dificil să realizezi așa tip de marfă.”

Ina Erhan

Ina spune că participă la ciclul de târguri Camara Fest ori de câte ori este invitată. Ea susține că,

“organizatorii au reușit să transforme târgurile în adevărate sărbători, unde se adună multă lume frumoasă la chip și la suflet, unde cumpărătorul are posibilitatea să cunoască producătorul și să se convingă că anume acel produs este cel mai bun. Solidaritatea oamenilor care vin la tîrg ne uimește de fiecare dată, iar puterea cu care acești producători rezistă întregii crize economice, este impresionantă. Am avut vizitatori care parcurgeau drum din diferite regiuni ale țării.  Unii au venit de la Nisporeni,  alții de la Soroca. Suntem încântați să îi cunoaștem pe toți.”

INA MOTRESCU realizează bijuterii și accesorii manuale din porțelan rece. Ea spune că piața de desfacere este una mică în nordul țării.

Ina Motrescu

„În Bălți practic nu se organizează evenimente de calitate care ar aduna lume. În perioada pandemiei s-a trecut totul pe on-line și pierdem extrem de mult timp pentru a comunica virtual cu oamenii, ceea ce nu ne permite să avem timp suficient și pentru producere, plus că e puțin eficientă această metodă. Târgurile organizate de Diana Crudu, sunt un colac de salvare pentru noi, deoarece ea depune mult suflet în acest eveniment, adună cei mai buni producători, promovează evenimentul și evident că și cumpărătorii sunt interesați să vină în număr mare. Deja avem clienți fideli, care au reușit să testeze produsele calitative a producătorilor și ne vizitează, ne recomandă și altor persoane. De fiecare dată ei sunt din ce în ce mai mulți.”

ZINOVIA CONDRAȚCHI este apicultor. Totodată, aceasta modelează din ceară lumânări de diferite forme și dimensiuni. Ea spune că nu are unde realiza marfa, așa cum în pandemie a stat mult în izolare.

Zinovia Condrațchi

“La Nord nu este formată o echipă care să ne promoveze, să ne susțină pe toți. Personal am intrat în echipa Cămara Fest întâmplător, am văzut anunțul pe internet, i-am scris și am fost acceptată. De fiecare dată așteptăm târgurile organizate de Diana Crudu cu sufletul la gură. Așa susținere și promovare cum face ea nu mai există în țară, nu face deosebire că e de la Briceni ori de la Cahul, că e tânăr ori e vârstnic, toți suntem egali.”

SVETLANA LENCAUȚAN susținută de întreaga familie dezvoltă o afacere în domeniul produselor din carne afumată. Antreprenoarea spune că i-a fost refuzată în nenumărate ori cererea de a participa la târgurile din municipiul Bălți, dar și orașele din împrejurimi precum Sângerei și Fălești.

Lencauțan Svetlana

“Eram demoralizată și la un pas de a abandona afacerea, așa cum nu făceam deloc față cheltuielilor. La profit nici nu puteam visa. Este imposibil să te dezvolți armonios atunci când ai doar un singur punc de comercializare a mărfii. Am bătut la ușile mai multor organizatori de târguri din nord, inclusiv din Bălți și de fiecare dată ni se spunea că nu sunt locuri disponibile pentru noi. Am apelat la ajutorul autorităților locale din Fălești și Sângerei, am cerut un spațiu unde să putem comercializa din magazinul nostru ambulant, dar am primit un NU ferm.
Nu ne-am așteptat că vom fi primiți atât de călduros la târgul organizat în Capitală. Oamenii de acolo ne așteaptă cu drag, deja avem clienți fideli. Muncim pe brânci din noapte până în noapte pentru a realiza produse proaspete și le oferim cumpărătorilor noștri doar tot ce e mai bun, sănătos și natural. ”

VALENTINA CARASEVICI combină dragostea pentru agricultură și apicultură. Ea spune că în lipsa târgurilor îi este dificil să își realizeze marfa de sezon.

Valentina Carasevici

“Nu întâmpinăm greutăți în fabricarea mierei, dar în realizarea acesteia da. Așa cum participarea la târgurile din nordul țării este practic imposibilă, cele organizate în Capitală reprezintă o platformă imporantă pentru vânzarea produselor noastre. Cumpărătorii din Chișinău sunt foarte activi, iar mulți au devenit clienți fideli deja.”

MACOVEI INNA are o afacere dulce. Alături de familia sa, femeia are o plantație de zmeură. Dacă pe timp de vară vinde fructele, atunci pe parcursul anului vinde gemuri și lichior de zmeură.

Inna Macovei

“Cea mai stringentă problemă cu care mă confrunt este realizarea fructelor de zmeură la sezon. Cel mai mult am avut de suferit în perioada pandemiei, așa cum ne-am trezit cu o serie de restricții. Colacul nostru de salvare a fost de fapt, târgurile «Camara Fest» organizate în Chișinău. Aici am avut posibilitatea să comunicăm cu cumpărătorii noștri, dar și primim o recenzie de la cei care reveneau a doua zi pentru a ne susține cu noi achiziții. Ori asta înseamnă pentru noi producătorii cea mai mare răsplată.  Recunosc, am încercat de câteva ori să ne vindem produse prin internet locuitorilor municipiului Bălți, dar am trăit un eșec total. ”

Antreprenoarele ne-au spus că din păcate în Bălți se organizează destul de rar târguri. Iar cel organizat de Camera de Comerț, spun femeile, nu este promovat la nivelul așteptărilor, participarea este destul de costisitoare și este organizat în timpul săptămânii lucrătoare, mereu fiind invitați aceleași persoane. Producătorii speră că totuși va fi creată o platformă de concurență loială și în zona de nord a țării, astfel încât și aici să fie organizate târguri naționale cu impact productiv atât pentru cumpărători, cât și pentru antreprenori.
Evenimentul este organizat de Asociaţia ”Ia Moldova Acasă”, în parteneriat cu Federatia Națională a Fermierilor și cu sprijinul Preturii Buiucani, și reunește producătoare locale de pe întreg teritoriul Republicii Moldova, inclusiv Transnistria și UTA Găgăuzia.
Cumpară local! Bucură-te, dăruind!

Următorul Târg ”Mărțișor Dulcișor” va avea loc pe 19-20 martie 2022, în Parcul Alunelul din Capitală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Un tablou furat dintr-o galerie din Oxford a fost găsit în România. E estimat la 2 milioane de euro

Un tablou estimat la 2 milioane de euro, furat dintr-o galerie din Oxford, în 2020, a fost descoperit în...

/VIDEO/ Fără compensații în facturi pentru toți anul viitor. Buzu: am putea reveni la modelul clasic de compensații

Fără compensații în facturi pentru toți anul viitor. Potrivit Ministrului Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, anul viitor am...
  sursa: cursbnm.md