Anularea sistemului mixt a fost votat în lectură finală | TELEVIZIUNEA NORDULUI

Anularea sistemului mixt a fost votat în lectură finală

Anularea sistemului mixt a fost votat în lectură finală

Sistemul electoral mixt a fost anulat. Deputații au votat în lectură finală pentru revenirea la sistemul electoral proporțional pe liste de partid. În favoarea anulării sistemului electoral mixt au votat și deputați ai PSRM, care, în 2017, a votat pentru introducerea acestuia. Parlamentarii au redus, de asemenea, și pragul electoral de accedere în Parlament.

Modificările legislative operate vizează și modul de votare în Diasporă, transparentizarea finanțării partidelor și a campaniilor electorale, stabilirea unor proceduri clare și transparente la întocmirea listelor de candidați.

A fost exclusă și prevederea referitoare la agitația electorală. În ziua alegerilor și în ziua precedentă alegerilor nu se va admite niciun fel de agitație electorală. Deputații au exclus din legislație și interdicțiile referitoare la modul de votare în Diasporă. Cetățenii moldoveni de peste hotare vor putea vota în baza pașaportului, buletinului de identitate și livretului de militar în cazul alegerilor parlamentare, prezidențiale și referendumului republican.

Deputații au redus și pragul electoral. În cazul partidelor acesta a fost coborât de la 6 la 5%, de la 8 până la 7 la sută pentru blocurile electorale. Pragul electoral pentru independenți va fi de 2 la sută.

Adoptarea sistemului electoral mixt a fost votat la 20 iulie 2017. Proiectul cu privire la schimbarea sistemului electoral de la cel proporțional la cel mixt a aparținut deputaților socialiști, cei care, acum, alături de deputații PAS și PPDA au votat pentru anularea acestuia. Alegerile parlamentare din februarie curent s-au desfășurat în baza sistemului electoral mixt – 50 de deputați au fost aleși pe liste de partid, iar 51 — în cadrul circumscripțiilor uninominale.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *