VIDEO/ „Măști nu-s!” sau cum să faci afaceri pe timp de criză

Criza de măști medicinale la nivel mondial. Cel puțin despre asta ne informează sutele de articole apărute în mass-media în ultimele două luni. Mai mult, costul acestora a crescut considerabil nu doar în China, dar și în alte țări ale lumii, printre care și Italia, România, Russia. Se pare că problema nu a ocolit nici țara noastră.

În doar câteva zile, după ce a fost anunțate primele cazuri de infectare cu virusul COVID-19 în Italia, farmaciile din Moldova, rând pe rând au anunțat că nu mai au în stoc măști de protecție. Cert este că în paralel, internauții au publicat pe rețelele de socializare bonuri cu prețuri exagerate ale acestor atribute.

Cu toate că premierul Ion Chicu a declarat, acum două zile, că le va veni de hac speculanților care profită de criza provocată de coronavirus şi stau cu măştile în depozite, iar adaosul la costul acestora nu va depăși 20 la sută, se pare că situația rămăne aceeași. Măştile medicinale sunt în continuare de negăsit în farmaciile din țară. De asemenea, Serviciul Fiscal de Stat şi Inspecția Financiară vor vizita toate farmaciile din țară, pentru a verifica prețurile, dar şi stocurile disponibile, iar rezultatele vor fi făcute publice pe 28 februarie.

Reporterul TV Nord, a mers în căutarea măștilor de protecție în farmaciile din Bălți, însă, a găsit atât bilețele pe ușă care anunțau lipsa acestora în punctul comercial, cât și a reușit să discute cu farmaciștii care au confirmat faptul că stocul benzilor de protecție sunt epuizate nu doar în farmacii, dar și în depozite.

Măștile medicinale lipsesc în farmaciile din Bălți

Măștile medicinale lipsesc în farmaciile din Bălți

Опубликовано TV N Четверг, 27 февраля 2020 г.

Între timp, magazinele on-line abundă de anunțuri ale moldovenilor, care au decis să se îmbogățească pe spatele altora. Aceștia vând măști de protecție cu un preț minim de 6 lei. Cert este că aceste măști au fost procurate cu cel mult 0,60 bănuți pentru o bucată.

Totodată, disperați, unii moldoveni au postat anunțuri de procurare urgentă a măștilor de protecție.

Prima criză de măști a fost simțită de China, care acum o lună a comandat peste 200 de milioane de măști de protecție unei companii din Turcia. Ceea ce a luat prin surprindere antreprenorii, care în condiții normale produc abia 150 de milioane de măşti de protecţie într-un an.

Mai mult, pentru a face față cererilor de piață, o clădire industrială din Beijing a fost reconvertită într-o fabrică de măști medicinale, în doar 6 zile, notează agenția de presă chineză Xinhua. Fabrica a fost construită de China Construction First Group și va produce 250.000 de măști zilnic.

Joi, în plenul Parlamentului, ministra sănătății, Viorica Dumbrăveanu a menționat faptul că în Republica Moldova există o fabrică de producere a măștilor medicinale, iar capacitatea intreprinderii de producere a acestora va fi examinată în următoarele zile.

Ca boală respiratorie, noul tip de coronavirus poate fi transmis prin aer, iar o mască de protecție care acoperă gura și nasul este o precauție populară împotriva infecției.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x