Mai mulți angajați ai Direcției Situații Excepționale Bălți infectați de COVID-19. Ei îl acuză pe unul dintre șefi că ar fi tăinut infectarea

Unul dintre șefii Direcției Situații Excepționale (DSE) Bălți, care s-ar fi infectat de COVD-19 la sfârșitul lunii august, dar a venit în continuare la serviciu, ar fi răspândit infecția printre angajați. Despre aceasta a sesizat pe Harta Corupției de pe Anticoruptie.md un grup de angajați ai DSE Bălți, care spun că majoritatea efectivului este testat pozitiv la coronavirusul de tip nou, iar angajații au făcut testele și au procurat medicamentele din banii proprii, pe când șeful lor se tratează gratuit la spitalul Ministerul Afacerilor Interne (MAI), notează Anticoruptie.md

Contactați telefonic de reporterii Anticoruptie.md, angajații care au semnat sesizarea pe Harta Corupției au informat că șeful și-a făcut testul la coronavirus abia pe 7 septembrie, când a observat că tot mai mulți colaboratori au semne de boală. Mai mult, acesta venea la serviciu bolnav, fapt demonstrat prin interdicția de a intra direct la șef, ci doar prin Unitatea de Gardă și la acceptul șefului. Chiar dacă avea semne de boală, el l-a chemat la serviciu pe un subaltern, fără a completa actele necesare și a fost cu acesta prin mai multe subdiviziuni ale DSE din alte localități. Actualmente, angajații invocă că s-ar fi infectat inclusiv de la acel colaborator, care a mers în deplasare.

„Șeful a povestit personal că după ce soacra sa ar fi fost la Chișinău la sfârșit de august să achite facturile pentru apartament s-ar fi infectat cu noul coronavirus. După aceasta și soția lui a fost testată pozitiv”, a declarat un aangajat al DSE, care a solicitat să-i fie respectată confidențialitatea, din teamă de a nu avea probleme la serviciu. 

Angajații DSE Bălți, mai susțin că termometria s-a făcut de ochii lumii, pentru bifă și nu pentru a verifica starea sănătății personalului. „La începutul pandemiei, când un colaborator s-a simțit rău, șeful spunea că e o viroză, nu coronavirus. Acest subaltern a ajuns în spital cu pneumonie bilaterală și a reușit să se trateze. În loc să organizeze de la spitalul MAI testarea efectivului și să procedeze omenește prin recunoașterea că a răspândit infecția, acest șef încearcă deja să impună o altă versiune. Versiunea nouă ar fi că s-a infectat de la colegul pe care l-a chemat ilegal din concediu și l-a primblat prin subdiviziuni. Tot efectivul e jignit de așa atitudine”, a spus un alt angajat.

Din spusele angajaților, cel puțin șase colaboratori au primit testul pozitiv, iar soțiile și copiii acestora, care nu pot merge la școală sau la muncă, la fel prezintă semne de boală. Testarea, inclusiv tratamentul, au fost și continuă să fie achitate din contul angajaților, și nu a instituției.

Autoritățile au confirmat că șase persoane de la DSE Bălți sunt testate pozitiv, iar doi angajați și șeful sunt internați la spitalul MAI, alți patru se află la domiciliu și primesc tratament.

„ Angajatul învinuit și-a făcut testul imediat ce s-a simțit rău, ca să nu pună în pericol efectivul. Restricționarea accesului angajaților în cabinetul său a fost efectuată, de asemenea, pentru a asigura securitatea efectivului. Actualmente, DSE Bălți funcționează. Suntem în situație de pandemie și este firesc ca unii angajați să fie infectați, dar este și firesc ca acești angajați să bată alarma și să se testeze. Persoana în cauză a raportat conducerii Inspectoratului despre situația de la DSE Bălți”, a declarat pentru Anticoruptie.md, Liliana Pușcașu, ofițerul de presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Testarea efectivului poate fi efectuată la policlinica și spitalul MAI, ceea ce nu s-a întâmplat în cazul angajaților de la DSE Bălți. „Actualmente este inițiată o anchetă care urmează să stabilească circumstanțele în care s-au infectat angajații de la DSE Bălți, în sensul de a proteja efectivul de trupă și efectivul de comandă. În prezent, la DSE Bălți activează angajații care nu au simptome ale infecției, iar important este să specificăm că această direcție nu are competențe de intervenție”, a mai precizat sursa citată.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram

Sursa: Anticoruptie.md

Subscribe
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments
Следите за нами на Facebook Подпишитесь на нас на Youtube
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x