/VIDEO/ Peste 20 de granturi oferite în cadrul proiectului „Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova” din Regiunea de Dezvoltare Nord

La Bălți a avut loc evenimentul festiv de lansare a proiectului „Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova” din Regiunea de Dezvoltare Nord. În cadrul căruia au fost desemnați și beneficiarii Programului de Granturi Locale.

Beneficiarii de granturi vor contribui la abilitarea cetățenilor pentru participarea activă și constructivă în procesele decizionale locale privind dezvoltarea durabilă și infrastructura serviciilor publice în comunitățile lor.

„Merge vorba de un parteneriat dintre primăriile satelor Corpaci și Viișoara cu Asociațiile Obștești Plai și Izvoraș. În care ne-am propus împreună să aducem în localitățile noastre ceva foarte important, care este legat de eficiența energetică a clădirilor din cadrul grădiniților de copii atât din Corpaci cât și din Viișoara. Ne propunem ca să aducem mai aproape de oameni importanța resurselor regenerabile pentru a căpăta energie verde”, spune Veaceslav Uja, primarul satului Corpaci, raionul Edineț.  

„Noi am primit grant în domeniul evacuării și managementul deșeurilor. Inițial noi am planificat să extindem serviciul acesta de evacuare a deșeurilor din orașul Costești, deoarece acolo erau conectate la acest serviciu numai blocurile locative, sectorul privat, casele private nu aveau acces la acest serviciu”, zice Alexandru Grigan, președintele A.O. „Invest”, raionul Râșcani.

„COPE Dialog a câștigat un grant. Scopul proiectului nostru este de a deștepta societatea civilă, de a face ca oamenii să conștientizeze necesitatea eficientizării energetice în fiecare gospodărie, în fiecare casă, în fiecare instituție”, spune Silvia Țurcanu, coordonatorul ONG-ului „COPE DIALOG”, raionul Sângerei.

La evenimentul de lansare au participat 24 de organizații neguvernamentale, care vor beneficia de suport financiar.

„Este un eveniment deosebit, urmeză să oferim certificatele de grant la 24 de organizații neguvernamentale, organizații care vor beneficia de suport financiar din partea delegației Uniunii Europene prin intermediul GIZ, cu suma de aproximativ 670.000 euro, sumă care este oferită în cadrul primului apel de grant și urmează în timp scurt să fie lansat și al doilea apel de grant”, a explicat Natalia Postolachi, coordonator de proiect A.O. Casmed.

„Ca și obiectiv ne propunem să contribuim la abilitarea comunităților locale și a organizațiilor societății civile pentru a asigura o mai mare vizibilitate și transparență în procesul de luare a deciziilor la nivel local. Ne propunem ca un alt obiectiv să promovăm și să susținem dezvoltarea socioeconomică a comunităților rurule prin suport financiar”, a comunicat Sergiu Mihailov, Director Executiv A.O. Pro Cooperare Regională Bălți.

Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a Uniunii Europene, acordat pentru Republica Moldova din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului UE-GIZ „Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova” și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram

Subscribe
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments
Следите за нами на Facebook Подпишитесь на нас на Youtube
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x