Un inspector vamal din Bălți riscă să fie demis din funcție

Un inspector vamal din Bălți riscă să-și piardă locul de muncă după ce a încălcat regimul juridic al incompatibilităților.

Începând cu anul 1995, inspectorul vamal a deținut mai multe funcții în cadrul diferitor subdiviziuni ale Serviciului Vamal, în prezent având calitatea de inspector superior la Postul Vamal Bălți. 

În cadrul controlului inițiat, inspectorul de integritate a stabilit că, în septembrie 1995, subiectul devine angajat în cadrul Serviciului Vamal, iar tot în același an acesta a inițiat prima activitate de întreprinzător într-o întreprindere individuală. În 2018, întreprinderea individuală este radiată din Registrul de stat al întreprinzătorilor individuali, concomitent încetând și calitatea de fondator și conducător a funcționarului vamal.

Între timp, în anul 2009, inspectorul vamal inițiază o altă activitate economică în cadrul unei societăți comerciale, figurând până în prezent în calitate de membru în organul de conducere. Deși, în legislația vamală și cea cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public sunt reglementate expres incompatibilitățile funcției de inspector vamal și respectiv, modalitățile de soluționare a stării de incompatibilitate pe parcursul unei luni, inspectorul vamal nu a întreprins nici o acțiune de rezolvare a acestor situații.

Prin urmare, funcţionarul vamal, prin activitatea de întreprinzător desfăşurată sub forma organizatorico-juridică de întreprindere individuală, în cadrul căreia a deținut calitatea de fondator și conducător și prin activitatea de întreprinzător desfăşurată sub forma organizatorico-juridică de SRL și deținerea calității de membru în organele de conducere a acesteia s-a aflat într-o stare de incompatibilitate îndelungată.

Dacă actul de constatare va rămâne definitiv, inspectorul vamal riscă să nu mai dețină funcții publice sau de demnitate publică pentru o perioadă de 3 ani și va fi înscris în Registrul interdicțiilor.

Totodată, după rămânerea definitivă a actului de constatare, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) va sesiza conducerea Serviciului Vamal pentru a fi demis din funcție. Inspectorul vamal a contestat actul emis de ANI în instanța de judecată.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram.

Subscribe
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments
Следите за нами на Facebook Подпишитесь на нас на Youtube
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x