Persoanele care transportă sau comercializează pește ar putea fi verificate de către Inspectoratul pentru Protecția Mediului

Inspectoratul pentru Protecția Mediului ar putea avea dreptul de a verifica documentația persoanelor fizice și juridice privind proveniența peștelui și altor organisme acvatice în caz de transportare sau comercializare.

Proiectul va avea drept scop excluderea fenomenului pescuitului ilegal și al braconajului piscicol în obiectivele acvatice de pe teritoriul țării. De asemenea, în document este prevăzut că Inspectoratul pentru Protecția Mediului ar putea fi împuternicit să aplice amenzi în caz de nerespectare a Legislației.

Conform prevederilor Codului Contravențional, încălcarea regulilor de transportare și comercializare a produselor pescuitului și altor organisme acvatice se constată și se examinează de către colaboratorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), care monitorizează doar calitatea produselor. Proveniența acestora însă, nu este verificată de nici o instituție.

Menționăm că începând cu 1 aprilie 2016, în Republica Moldova a fost interzis pescuitul industrial și comercial pentru a conserva resursele biologice acvatice și pentru a asigura restabilirea acestora. Actualmente, acvacultura este limitată la câteva specii de pești – crap, caras, sânger, novac, amur și somon african.

Orice altă specie de pești din apele dulci  pe piață provine din braconaj sau este de import.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x