Pierderi de peste 100 de milioane de lei la FEE-Nord

Societatea pe acțiuni Furnizarea Energiei Electrice Nord (FEE-Nord), la care statul deţine 100% din capital, a raportat pierderi de peste 100 milioane lei la sfârșitul anului 2019. Anunţul a fost făcut de către Agenţia Proprietăţii Publice, în subordinea căreia se află întreprinderea.

Potrivit APP, compania, cu o cifră de afaceri de peste 1,8 miliarde lei în 2018, înregistrează şi datorii de aproape 80 milioane lei, față de furnizorii de curent electric. În consecinţă pentru a funcţiona în regim normal şi a asigura consumatorii cu energie electrică a fost nevoită să inițieze un proces de contractare a unui credit.

Agenţia Proprietăţii Publice are şi o explicaţie a acestei situaţii în care s-a pomenit FEE Nord.  De vină ar fi Agenția Națională de Reglementare în Energetică (ANRE) care nu a ajustat la timp tarifele. Fapt ce în corelație cu cursul valutar, a generat devieri negative de peste 75 milioane lei.

La mijlocul lunii august 2019, ANRE a ajustat tarifele la energia electrică, cu o întârziere de jumătate de an. Şi dacă pentru consumatorii ce primesc curent electric de la Premier Energy/GNF Furnizare Energie, preţul a crescut cu 4,5 bani/kWh, până la 177,2 bani/kWh, apoi în cazul FEE Nord SA prețul mediu de furnizare a energiei electrice a fost calculat în cuantum de 202,4 bani/kWh, cu 22,5 bani/kWh sau 12,5% mai mare. Astfel diferenţa de tarife între compania statului şi cea privată este de peste 25 de bani/kWh, sau cu 14%.

Totodată APP susține că o parte din vină îi revine și Guvernului. În 2017 FEE Nord a obţinut un profit de 115 milioane lei, care putea să meargă la acoperirea devierilor financiare, dar fostul Guvern Filip a decis în 2018 să încaseze la buget dividende de circa 50 milioane lei de la această întreprindere. Efectul este că acum populaţia din zona de nord a Republicii Moldova achită un preţ mai mare pentru energia electrică. Iar FEE Nord a ajuns cu pierderi de 100 milioane lei şi este forţată să contracteze credite de la bănci pentru a plăti datoriile la furnizori.

FEE-Nord SA este un operator care furnizează energie electrică consumatorilor finali din zona de nord și nod-vest a țării la prețuri reglementate, aprobate de ANRE. 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x