Doi primari din raioanele Florești și Sângerei riscă să rămână fără mandat după ce s-au aflat în conflict de interese cu soțiile lor

Doi primari din raioanele Florești și Sângerei riscă să rămână fără mandat, după ce inspectorii de integritate au depistat că aleșii locali s-au aflat în conflict de interese cu soțiile lor.

Primarul comunei Prepelița din raionul Sângerei a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese prin angajarea soției în cadrul primăriei în funcția de specialist evidență militară. În acest scop, contrar prevederilor legale, acesta a semnat zece acte administrative și juridice în privința soției. Prin acțiunile sale, primarul nu a luat măsurile necesare pentru a proteja  corectitudinea de luare a deciziilor, nu a  declarat în scris și nu a soluționat prin abținere conflictul de interese real în care s-a aflat și a admis consumarea acestuia. În rezultat, dacă actul de constatare va rămâne definitiv, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) va sesiza organul competent pentru demararea procedurii de ridicare a mandatului de primar. 

Primarul comunei Iliciovca din raionul Florești a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese semnând două dispoziții în privința soției, angajată fiind în calitate de directoare a grădiniței din localitate. Abia după ce a semnat aceste documente, alesul local a notificat conflictul de interese. Totuși, prin semnarea acestor acte, fără a aștepta o soluție a conflictului de interese în care s-a aflat, inspectorul de integritate a stabilit încălcarea prevederilor legale – prin faptul că nu a declarat situația de concflict în termenul legal, nu a soluționat conflictul de interese și a emis acte în privința persoanei apropiate. Conform legii, primarul riscă să fie revocat din funcția sa, dacă actul emis de ANI va rămâne definitiv.

Astfel, cei doi primari nu vor mai avea dreptul, timp de 3 ani, să exercite o funcție publică sau o funcție de demnitate publică, cu excepția funcțiilor elective, și respectiv vor fi înscriși în Registrul Interdicțiilor al ANI.

Aleșii locali au contestat actele de constatare în instanța de contencios administrativ, astfel că subiecții se prezumă a fi nevinovați până la stabilirea vinovăției printr-o decizie judecătorească definitivă.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x