Primarul din municipiul Soroca „a uitat” să-și treacă firma în declarația de avere

Lilia Pilipețchi, primarul municipiului Soroca, nu a raportat în declarația de avere și interese personale pentru anul trecut cota-parte din compania pe care a co-fondat-o, dar și eventuale dividende obținute din afacere, notează portalul Atnticorupție.md.

Lilia Pilipețchi este primarul municipiului Soroca, aleasă pe listele Partidului Socialiștilor în urma scrutinului din toamna trecută, când l-a învins în turul doi pe contracadidatul independent Victor Său, obținând cu peste 900 de voturi mai mult. 

Până anul trecut, Pilipețchi nu a mai deținut funcții publice. Vine din sectorul privat, iar până să devină primar a administrat propria afacere, Firma Știinţifică şi de Producţie Dioscorida S.R.L.

Compania Dioscorida SRL a fost fondată la 19 octombrie 1992, este licențiată în activitatea farmaceutică, iar printre celelalte genuri de activitate nelicențiate se numără comerțul, transportul rutier de mărfuri și practica medicală. În prezent, afacerea este administrată de Victor Popușoi, iar la capitolul fondatori apar Valentina Grosari, căreia îi revin 3,38 % din capitalul social și de Lilia Botsoroga (numele după soț al Liliei Pilipețchi), care deține o cotă-parte de 96,62%. Firma Dioscorida SRL gestionează o farmacie și un magazin, amplasate pe strada Negruzzi din Soroca, pe care localnicii le cunosc drept Farmacia, respectiv Magazinul lui Pilipețchii. În cadrul acestei companii și-a început activitatea profesională, în 1999, deputata Alla Pilipețcaia, care, potrivit unor surse, ar fi fiica vitregă a Liliei Pilipețchi.

Compania Dioscorida SRL are adresa juridică într-o încăpere nelocativă de 196,9 metri pătrați. Bunul imobil este înregistrat pe Dioscorida SRL începând cu 2001 și de atunci a fost pus în gaj la bancă pentru mai multe credite. În 2004 a fost gajat la Universalbank pentru un credit de 65.550 de euro. Ulterior, începând cu 2011, a reprezentat garanția pentru mai multe credite consecutive, contractate de la ProCredit Bank, în mărime de 40.000 de euro, 150.000 de lei, 300.000 de lei și 155.000 de dolari. Potrivit datelor cadastrale, toate aceste credite au fost stinse.

În prezent, imobilul de 197 de metri pătrați este gajat la Moldindconbank pentru un credit în mărime de 1.600.000 de lei, contractat în octombrie 2014 pentru 10 ani.

Nu a raportat calitatea de fondatoare a companiei

Din postura de primar al municipiului Soroca, Lilia Pilipețchi a completat două declarații de avere și interese personale, una la validarea mandatului, iar alta, anuală, pentru 2019. În ambele declarații, socialista a raportat veniturile obținute din activitatea de administrare a companiei Dioscorida SRL, în mărime de 33.500 de lei. Demnitara nu a indicat însă cota-parte din capitalul social al agentului economic, precum și calitatea de asociat al companiei, la categoria interese personale. În același timp, ea nu raportează nici venituri obținute din eventuale dividende.

Averea declarată

În actele prezentate la Autoritatea Națională de Integritate, Lilia Pilipețchi a indicat venituri mai mult decât modeste în mărime de doar 51 de mii de lei, din salariile sale și al soțului. Primarul municipiului Soroca nu indică nici un teren și nicio locuință înscrisă pe numele său sau al soțului. Ea raportează doar un automobil de model Mercedes, fabricat în 2006 și achiziționat în 2013 contra sumei de 17 mii de lei.

Reporterii Anticorupție.md au contactat-o la telefonul de serviciu pe Lilia Pilipețchi pentru a obține un comentariu. Din anticameră au fost informați că funcționara este în concediu. Au apelat-o la telefonul personal, însă ea a închis și a scris că revine cu un apel, lucru care nu s-a mai întâmplat. Mesajele jurnaliștilor despre subiectul discuției au fost de asemenea ignorate.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram.

Sursa: Anticorupție.md/foto: observatorul.md

Subscribe
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x