Parcul Țaul din raionul Dondușeni găzduiește aproximativ 150 specii de coniferi

Unul dintre cele mai mari parcuri din Republica Moldova, care găzduiește în jur de 150 specii de coniferi se află în nordul țării. Este vorba despre Parcul Țaul din apropierea satului cu același nume din raionul Dondușeni.

La sfârșitul secolului al XX-lea, în zona de nord a Moldovei, au fost fondate zeci de parcuri dendrologice, printre care Pavlovca (raionul Briceni), Brânzeni, Hincăuți și Stolniceni (raionul Edineț), Mândâc (raionul Drochia), Rediul Mare și Țaul (raionul Dondușeni).

Ultimul este unul din cele mai mari parcuri ca suprafață, 46,2 hectare și este considerat parcul cu cea mai bună planificare arhitectural-peisagistică din Republica Moldova. Pe lângă planificare, parcul satisface mai multe deziderate ale arhitecturii de landșaft, cum ar fi alcătuirea grupelor și masivelor de plante, caracterul amplasării lor, utilizarea reliefului.

Parcul Țaul a fost fondat de bancherul Andrei Iacob Pommer, originar din Franța, angajat la Banca națională de economii din Sankt-Petersburg. Acesta a fost căsătorit cu Alexandra, fiica boierului basarabean Ioan C. Bogdan din satul Cuhureștii de Sus, astăzi raionul Florești, și s-a mutat aici cu traiul.

Boierul nou venit a dorit să-și investească capitalul în fondarea unui parc dendrologic, pentru care cauză l-a invitat pe inginerul-decorator Ipolit Vladislavski-Padalka, absolvent al Școlii de grădinărit din Odesa. Maestrul a primit sarcina de a căuta în zona de nord a Basarabiei un teren care să corespundă rigorilor arhitecturii peisagistice pentru fondarea unui parc dendrologic.

În prezent, parcul este o arie protejată în Republica Moldova și reprezintă un monument de arhitectură peisagistică. Acesta se află în administrarea Primăriei satului Țaul.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram.

Foto: ea.md

Subscribe
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x