Curtea Constituțională a suspendat legea prin care SIS trece în subordinea Parlamentului

Curtea Constituțională (CC) a suspendat, luni, 7 decembrie, legea votată de deputații PSRM și platforma „Pentru Moldova” , creată din deputații Partidului Șor și foștii deputați din Pro Moldova, prin care Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a trecut din subordinea Președinției în cea a Parlamentului.

„În esență, prin Legea menționată Parlamentul a exclus din competența Președintelui Republicii Moldova posibilitatea de a coordona activitatea Serviciului de Informații și Securitate și de a numi conducerea Serviciului și stabilește că activitatea Serviciului este supusă controlului parlamentar. Menționăm că decizia Curții a fost pronunțată în cadrul examinării sesizării nr. 195a/2020 depusă la Curte de către Sergiu Litvinenco, deputat în Parlamentul Republicii Moldova” se arată într-un comunicat al instituției.

Amintim că la data de 3 decembrie, Parlamentul a votat mai multe proiecte de legi, printre care trecerea SIS-ului din subordinea Președenției în cea a Parlamentului, cu votul a 51 de deputați. Noul președinte ales, Maia Sandu, a criticat în aceeași zi decizia luată în Parlament și a chemat oamenii la proteste.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram.

Subscribe
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x