Istoria lui Mihail Militaru originar din raionul Drochia – ofițerul care s-a dedicat 25 de ani armatei

La  moment în Armata Națională nu există nici un ofițer activ cu numele Militaru. În schimb este plutonierul major în rezervă, Mihail Militaru, originar din satul Nicoreni, raionul Drochia, care s-a dedicat armatei 25 de ani.

În 1966, mai mulți tineri moldoveni, 15 la număr, am fost duși în orașul Saratov, unde am însușit meseria de transmisionist, apoi timp de doi ani am îndeplinit serviciul în orașul Alma-Ata”, își aduce aminte bărbatul.

La încheierea serviciului militar nu s-a gândit la o carieră în domeniu, așa că s-a întors acasă, s-a căsătorit, a făcut studii, devenind mecanic și se bucura de viața civilă. O întâlnire cu un fost comandant i-a schimbat însă cursul vieții. Tânărul Mihail revine în armată ca militar prin contract și până în 1992 a tot colindat jumătate din Rusie.

Cei mai dificili au fost anii 1981 – 1982, când a luptat în Afganistan.

Sunetele de împușcături și azi periodic îmi sună în urechi, dar și mirosul groaznic nu este de uitat. Când am ajuns pentru prima dată în Kabul, am crezut că mor acolo, din cauza mirosului — veceurile erau în aer liber, apa era un lux, așa că bolile se țineau lanț”, povestește Militarul.

Dincolo de greutăți, viața bărbatului conține și bucurii. A crescut cinci copii, patru fete și un băiat.

O parte dintre ei sunt prin lume. De altfel, nici eu nu mai stau la Nicoreni, satul în care trăiam cândva grămăjoară toți Militarii. La bătrânețe m-am mutat la Mărculești, la fiul meu”.

Fiul Militarului, Andrei și-a dorit mult să urmeze o carieră corespunzătoare numelui său, însă, soarta i-a materializat visul doar parțial.

După ce am înțeles că nu voi reuși să devin student la Academia Militară a Forțelor Armate, am depus actele la Universitatea Agrară, iar de acolo am făcut catedră militară și sunt locotenent în rezervă”, spune Andrei Militaru.

În prezent, tânărul muncește în calitate de conducător auto și lăcătuș la Aeroportul Internațional Mărculești. Se consideră disciplinat, organizat, îi place totul să fie aranjat și încă speră să ajungă ofițer activ în structura militară.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram.

Subscribe
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments
Следите за нами на Facebook Подпишитесь на нас на Youtube
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x