Vârsta de pensionare pentru femei și bărbați a fost redusă. Vezi de când intră în vigoare legea

Deputații PSRM și cei din Platforma „Pentru Moldova” au votat, în două lecturi, proiectul de lege prin care se revine la vârsta de pensionare anterioară. Este vorba despre 57 de ani – vârsta de pensionare pentru femei și 62 de ani –  vârsta de pensionare pentru bărbați. Legea intră în vigoare din 1 ianuarie 2021.

Inițiativa legislativă aparține unui grup de deputați ai Fracțiunii parlamentare PSRM. Vladimir Odnostalco, unul din autorii proiectului, a menționat că o altă prevedere importantă presupune ca femeile care au născut și au educat până la vârsta de 8 ani cinci și mai mulți copii se stabilește vârsta de pensionare de 54 ani.

Totodată, pentru persoanele care au realizat stagiul de cotizare în condiții deosebite de muncă cel puțin 10 ani compleți, vârsta standard de pensionare se diminuează de la 5 ani până la 9 ani și 6 luni, în funcție de stagiu.

Un proiect care, de asemenea, urmărește scopul readucerii, de la 1 ianuarie 2021, a vârstei standard de pensionare de 57 și 62 de ani a fost înaintat de un grup de deputați ai Fracțiunii Partidului Șor.

Unul din autori, deputata Reghina Apostolova, argumentează că majorarea progresivă din 2017 a vârstei standard de pensionare până la 63 de ani atât pentru bărbați cât și pentru femei nu a ținut cont de speranța de viață în Republica Moldova, dar și de speranța de viață sănătoasă din tară.

Cele două proiecte au fost votate în două lecturi prin comasare, de bază fiind primul proiect.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram.

Subscribe
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments
Следите за нами на Facebook Подпишитесь на нас на Youtube
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x