De aproape 50 de ani salvează vieți. Povestea medicului de pe ambulanță din raionul Edineț

Și-a dedicat întreaga viață sistemului medical. De aproape 50 de ani salvează vieți, iar când a început pandemia nici nu s-a gândit să plece din sistem, deși are aproape 80 de ani. Este vorba despre Iurie Corobov, medic pe ambulanță în prima linie în lupta cu noul coronavirus și cel mai longeviv medic de pe ambulanță din țara noastră, notează Jurnal.md.

Medicul parcurge o distanță de peste 10 kilometri pentru a ajunge la postul de muncă, de la Brătușeni – acolo unde locuiește – până la Punctul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească din Cupcini, raionul Edineț. Și-a dedicat întreaga viață sistemului medical – aproape 50 de ani în care a salvat vieți, ani în care a fost mai puțin acasă și mai mult la muncă, lângă pacienți.

Pe 18 ianuarie, voi împlini 80 de ani, așa că atunci va ieși ordinul și eu voi pleca din funcție”, zice medicul.

Nu și-a dorit niciodată ca fiica sau feciorul său să-i calce pe urme. Este o muncă prea grea pe umerii unui singur om, spune doctorul.

Eu mereu am spus că în familie trebuie să fie doar un doctor, e deajuns unul. Pentru că e prea mare responsabilitatea și acasă ești mai puțin și eu cred că este o muncă grea.”

În luna martie, când a început pandemia, deși se putea eschiva, deoarece făcea parte din grupul de risc, nici nu s-a gândit să plece din sistem. Mai mult, a muncit cot la cot cu doctorii mai tineri, i-a învățat și îndrumat ca, în cele din urmă, să poate pleca din medicină cu sufletul împăcat.

Desigur acum ne este cel mai greu să lucrăm cu această pandemie de COVID, pacienții pot fi diferiți. La început, când abia se începuse pandemia erau locuri în spitale. La început duceam bolnavii cu COVID în Chișinău, apoi în Bălți, apoi s-a deschis aici (în Edineț). Apoi infecția a prins contur, iar acum spitalele sunt arhipline.”

Sunt timpuri grele, recunoaște medicul din prima linie. Și mai greu este atunci când pacienții nu conștientizează riscurile infectării cu virusul ucigaș.

Când mergem la om acasă, nouă dispecerul ne spune că, iată, burta îl doare. Ajungem la destinație, iar acolo febră, tuse, respirație grea. Îl ascultăm, are pneumonie, iar noi am venit fără costum, fără nimic. Iată așa foarte des se întâmplă, oamenii mint, iar noi mergem fără protecție. Iată așa și ne infectăm, poate și eu astfel m-am infectat.”

În luna noiembrie s-a infectat cu COVID. A luptat și l-a înfruntat.

Eu sunt medic cu experiență și îmi cunosc organismul.”

Colegii îi recunosc meritele. Oricine și-ar dori un astfel de specialist în echipă, spun ei.

Ne înțelegem din priviri, un medic foarte bun, foarte răspunzător. Ne-a ajutat foarte mult în viață, de când lucrăm împreună. Lucrăm împreună cred că de vreo 30 de ani. Am învățat foarte mult de la medicul Corobov, foarte multe. Printre altele, când am început a lucra la urgență, noi suntem felceri, dar ne-a învățat electrocardiograma, foarte multe ne-a învățat perfect medicul Corobov”, spune Valentina Atamaniuc, felcer la Punctul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească Cupcini.

Pentru mine e chiar o onoare faptul că am lucrat și am conlucrat cu domnul Iurie Corobov fiindcă este un specialist de categorie superioară și cu o performanță și o experiență vastă în medicină. Toată generația tânără care a parvenit în colectivul nostru s-a bazat pe experiența lui de lucru și pentru noi este o onoare. Regretabil că a decis să plece, dar înțelegem, pentru că este o vârstă și luând în considerație situația pandemică din țara noastră, vrem ca el și încontinuare să fie cu noi, dar să aibă grijă de sănătatea lui”, zice Angela Zaharia, șefa Punctului de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească Cupcini.

Mai rar așa oameni, la o așa vârstă arată ca un medic de 30-40 de ani. Mai rar așa medici, poate ține piept și mai departe”, vorbește despre colegul său Viorel Staci, coordonator de transport Punctul de Asistență Medicală Urgentă Cupcini.

Totuși, doctorul Corobov a decis să plece din sistemul medical începând cu luna ianuarie 2021, atunci când va împlini vârsta de 80 de ani. Cel mai mult își dorește ca angajații medicali să reziste – să facă față acestei pandemii.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram.

Sursa: Jurnal.md

Subscribe
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments
Следите за нами на Facebook Подпишитесь на нас на Youtube
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x