Din 1 ianuarie salariații vor plăti integral prima de asigurare medicală

Începând cu 1 ianuarie 2021, modul de achitare a primei de asigurare obligatorie de asistenţă medicală de către persoanele angajate va fi schimbat. Prima va fi plătită integral de angajat, în schimb angajatorul îşi va asuma responsabilitatea pentru achitarea integrală a contribuţiei la fondul de pensii.

Modificările efectuate în legislaţia privind sistemul de asigurări medicale şi sociale au drept scop comasarea contribuţiilor de asigurări sociale la nivel de angajator, ceea ce va permite repartizarea poverii fiscale între angajator şi angajat.

Astfel, dacă până acum angajatul plătea 6% din salariu pentru fondul de pensii şi 4,5% pentru asigurarea medicală, ceea ce constituia în total 10,5%, din 1 ianuarie 2021 salariatul va achita doar asigurarea medicală în totalitate, adică 9% din venit.

Modificările vor contribui la simplificarea procedurii de calcul şi achitarea contribuţiilor respective pentru angajator şi la optimizarea procesului de administrare a plăţilor. Cât priveşte impactul modificărilor asupra persoanelor asigurate angajate, suma plăţilor suportate se va diminua cu 1,5%.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram.

Subscribe
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments
Следите за нами на Facebook Подпишитесь на нас на Youtube
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x