Copiii de la Școala de Arte din satul Cuhnești, raionul Glodeni, sunt nevoiți să facă lecții și pe holul instituției

O școală de arte mai încăpătoare. De asta au nevoie copii din satul Cuhnești, raionul Glodeni. Timp de 25 de ani în instituția de învățământ unde a fost descoperit talentul artistului Alex Calancea și al sopranei Valentina Nafornița, peste 100 de discipoli își fac studiile doar în trei săli de clasă. Din lipsă de spațiu, profesorii sunt nevoiți să predea lecții și pe hol sau în biroul directorului, notează Publika.md.

Locuitorii spun că în comună sunt mulți copii dornici de a studia dansul sau muzica, iar construcția unei școli mai spațiose ar fi o soluție:

Copii sunt mulți și e problematic. Ca de exemplu când sunt concerte sau examene, poate unii părinți vor să vină și să vadă, dar din cauză că spațiu este mic. Ca să nu fie volumul mare de copii, ei sunt nevoiți pe grupuri mici să vină și să facă repetiții. Să învețe dansuri, cântece”.

Ar trebui într-adevăr să facă o școală mai mare fiindcă sunt mulți copii și e păcat că se pierd talente”. „E cam micuță și ar fi bine să fie mai mare. Să fie mai frumoasă și aranjată”.

E foarte strâmpt, foarte strâmpt și s-ar putea de făcut mai bun. Eu nu știu, ori să câștige vreun proiect sau să dea ajutor, dar la sat e mai puțin”.

În 2014, Școala de Arte din Cuhnești a fost devastată de un incediu și a fost renovată chiar de profesori. Directorea instituției, Violeta Huzinschi, spune că de ani buni vrea să construiască un nou sediu, însă nu dispune de surse financiare pentru implementarea proiectului.

Avem lot procurat al nostru, avem deviz de cheltuieli, avem proiect. Poate se găsesc dornici, businessmani, să audă și președintele țării că trebuie un sprijin numai să ridicăm școala. Totul avem. Restul noi realizăm cu forțele proprii. Cu lucrătorii școlii, cum am realizat și a filialele noastre”, a declarat Violeta Huzinschi, directorul școlii de arte Cuhnești.

Primarul satului, Angela Ceban, spune că şcoala de arte nu se află în gestiunea administrației locale. Ea salută iniţiativele managerului, dar și soluţiile pe care le-a găsit pentru implicarea mai multor copii în activităţile extraşcolare.

Proiectul este făcut din 2015, proiect şi deviz de cheltuieli, este şi un lot care este atribuit pentru a fi construită această şcoală de arte, dar din lipsă de surse financiare nu a fost începută încă această construcţie”, a precizat Angela Ceban, primarul satului Cuhnești din raionul Glodeni.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram.

Sursa: Publika.md

Subscribe
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x