Reacția ANSA, după ce un lot de peste 20 tone de mere din Moldova a fost interzis pentru import în Federația Rusă

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a venit cu o reacție referitor la lotul de mere returnat din Federația Rusă din cauza depistării molii orientale (Grapholita molesta Busck).

Molia orientală nu este un organism de carantină fitosanitară pentru Republica Moldova, dar face parte din lista insectelor de monitorizare ale ANSA. Monitorizarea fitosanitară este realizată în scopul determinării ariei de răspândire a organismului și avertizării fermierilor despre perioada optimă pentru aplicarea măsurilor fitosanitare. Responsabilitatea producătorilor este menținerea stării fitosanitare și aplicarea măsurilor de combatere a dăunătorilor în perioada de vegetație, se arată într-un comunicat emis de ANSA.

Pentru unele regiuni ale Federației Ruse, de exemplu regiunea Krasnodar, această insectă, la fel, nu face parte din organisme de carantină fitosanitară. Totuși, pentru a declara neconformitatea și a returna un lot, este suficient să fie depistat un fruct cu semne de dăunare.

Amintim că la data de 21 ianuarie 2021, un lot de peste 20 tone de mere moldovenești a fost interzis pe piața Federației Ruse, după ce inspectorii Rosselhoznadzor ar fi depistat în fructe prezența dăunătorilor.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram.

Subscribe
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments
Следите за нами на Facebook Подпишитесь на нас на Youtube
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x