/VIDEO/ Conacul Rosetti-Roznovanu din raionul Briceni a fost dat uitării și se află într-o stare deplorabilă

Conacul Rosetti-Roznovanu din localitatea Lipcani, raionul Briceni, este un alt monument istoric din nordul țării, protejat de stat doar pe hârtie. Are ușile larg deschise, cu toate acestea, clădirea a fost dată uitării și se află într-o stare deplorabilă.

Construcția edificiului a demarat la începutul secolului al XIX-lea, în timpul vieții contesei Ecaterina Rosetti-Roznovan. Conacul este unul dintre primele realizate în stilul arhitectural clasicist, apărute în Basarabia anilor 1830.

După moartea contesei Rosetti-Roznovan, conacul a fost deținut de nepoata sa, Ecaterina K. von Ditman, în timpul acesteia fiind ridicate o anexă cu două etaje și turnul de apă.

Clădirea a fost reconstruită în anul 1870 și la mijlocul anilor ’50 ai secolului al XX-lea, ultima dată pentru a fi transformat în spital de către sovietici.

Directorul general al Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor din Republica Moldova, Ion Ștefăniță, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că imobilul este abandonat.

Atunci când politicul de la Chișinău este pe baricade, ei nu mai văd ce se întâmplă în restul țării, dar țara se ruinează. Este cazul ca aceste materiale să fie o lecție învățată și de funcționarii la nivel central, și funcționarii la nivel local”, a opinat Ion Ștefăniță.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram.

Video: Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor și Consiliul național al monumentelor istorice din Republica Moldova

Subscribe
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x