/VIDEO/ Conacul lui Vasile Stroescu din satul Brânzeni, raionul Edineţ, are nevoie de renovare

Conacul lui Vasile Stroescu din satul Brânzeni, raionul Edineţ, în spațiul căruia se află spitalul de boli mintale, are nevoie de renovare. Pe zi ce trece, tavanele construcției încep să se prăbușească.

Conacul de la Brânzeni este un monument de arhitectură de importanță națională. Acesta a fost proprietatea cărturarului, susținătorului învățământului școlar și omului politic basarabean, Vasile Stroiescu.

Cu puțin timp înaintea morții sale, acesta a donat întreaga sa proprietate pentru o școală agricolă și alte două școli-accesorii, de lemnărie și fierărie, plus o fermă pentru învățământul fiilor de țărani din zonă.

Directorul general al Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor din Republica Moldova, Ion Ștefăniță, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că autoritățile publice centrale ar trebuie să comunice mai mult cu cei de la nivelul local, să acționeze împreună pentru a valorifica aceste obiective.

Stimați moldoveni, cei plecați de acasă, care au intrat în hemoragie socială, să revenim la vatră! Cei care au rămas acasă – să fim mai uniți într-o comunicare constructivă și împreună să schimbăm lucrurile la noi acasă”, a îndemnat Ion Ștefăniță.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram.

Video: Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor și Consiliul național al monumentelor istorice din Republica Moldova

Subscribe
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x