Ministerul Sănătății a anunțat când vor ajunge primele loturi de vaccin anti COVID în Republica Moldova

Primele loturi de vaccin împotriva COVID-19 vor ajunge în Republica Moldova la mijlocul lunii februarie. Potrivit Ministerului Sănătății, este vorba despre 24.570 doze de vaccin Pfizer/BioNTech și 264.000 doze produse de Oxford/AstraZeneca.

Vaccinul produs de Pfizer/BioNTech va fi depozitat la Agenția Națională pentru Sănătate Publică, care va asigura condițiile necesare de păstrare la temperatura de – 60°C-90°C. Ulterior, vaccinurile vor fi distribuite către punctele de vaccinare, cu respectarea lanțului frig. Vaccinul produs de Oxford/AstraZeneca va fi livrat în Republica Moldova în tranșe, începând cu sfârșitul lunii februarie, pentru trimestrul I și trimestrul II. Acest vaccin trebuie păstrat la o temperatură de +2°C +8°C, se arată într-un comunicat emis de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS).  

COVAX a primit cereri pentru aprovizionarea cu vaccin împotriva COVID-19 din partea a 72 de țări. Însă, la prima etapă, doar 18 țări au fost selectate, inclusiv Republica Moldova.

Țara noastră va recepționa gratuit prin intermediul COVAX doze pentru a vaccina 20% din populație. Ulterior, vor fi procurate prin intermediul COVAX vaccinuri la un preț preferențial.

Republica Moldova a aderat la COVAX în luna august 2020, prin intermediul scrisorii de intenție, semnată de MSMPS, iar la data de 7 decembrie a fost expediată solicitarea pentru vaccinul împotriva COVID-19.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.