În Republica Moldova a fost prelungită starea de urgență în sănătate publică. Vezi noile restricții

În Republica Moldova, starea de urgență în sănătate publică a fost prelungită până la data de 15 aprilie 2021, cu posibilitatea revizuirii acesteia. Decizia a fost aprobată ieri, 15 februarie, la ședința Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNSP).

Potrivit unui comunicat al Guvernului, în săptămâna 6 din 2021, comparativ cu săptămâna 5 din 2021, numărul de cazuri a crescut cu 17,9%. În ultimele 14 zile, în nouă teritorii se atestă codul portocaliu (Cahul, Căușeni, Dondușeni, Fălești, Rezina, Râșcani, Soroca, Ștefan Vodă, Ungheni), iar în celelalte 29 teritorii se atestă codul roșu de alertă.

CNESP a instituit măsuri suplimentare de restricție pentru a preveni răspândirea virusului Sars-Cov-2. Una dintre acestea vizează activitatea centrelor comerciale din țară, care va fi sistată în zilele de week-end, începând cu 17 februarie 2021. Din această zi se restricționează și activitatea piețelor comerciale, care vor fi deschise doar în zilele de marți, joi și sâmbătă, cu excepția piețelor agricole.

Totodată, a fost redus numărul admis de participanți la evenimentele festive în unitățile de alimentație publică, de la 50 de persoane la cel mult 20 de invitați. Prezența spectatorilor în incinta cinematografelor rămâne interzisă. De asemenea, în această perioadă se va interzice activitatea cluburilor de noapte și a discotecilor.

CNESP a decis și limitarea numărului de pasageri în transportul feroviar și rutier în trafic municipal, raional și interraional – la 50% din capacitatea de îmbarcare. Agenții economici care activează în spații închise vor trebui să asigure aflarea concomitentă în interior a consumatorilor, în baza normativului 1 vizitator la 4 metri pătrați de suprafață comercială liberă, suprafața disponibilă fără echipamente comerciale.

Totodată, angajații autorităților administrative centrale subordonate Guvernului vor continua activitatea în baza unui regim special de muncă de la 7.30 până la 16.00 și pauza de masă de la 12.00 până la 12.30, cu revizuire ulterioară, în funcție de situația epidemiologică.

La moment, CNESP menține regimul actual de studii, dar va monitoriza riguros evoluția numărului de infectări, în vederea examinării posibilității de a reveni la regimul online de studii în instituțiile de învățământ.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram.

Subscribe
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x