Fostul şef-adjunct al IGP, cercetat penal. Gheorghe Cavcaliuc respinge acuzațiile

Procuratura Generală a anulat ordonanțele de neîncepere a urmăririi penale, emise anterior de Procuratura Anticorupție în privința fostului șef-adjunct al IGP, Gheorghe Cavcaliuc și a dispus reluarea procesului penal, iar în două cazuri – începerea în privința acestuia a două dosare penale pentru „depășirea atribuțiilor de serviciu”.

Potrivit materialelor, neregulile au fost constatate de Procuratura Generală în cadrul verificărilor, cu titlu de control ierarhic superior, a proceselor penale pornite în baza sesizărilor depuse anterior la Procuratura Anticorupție și CNA, inclusiv de către Serviciul Protecție Internă și Anticorupție al MAI, ex-șeful IGP.

În concret, SPIA ar fi stabilit o serie de încălcări pretins abuzive ale șefului-adjunct al IGP, care în cursul anului 2015, ar fi aplicat ilegal stimulări, sancțiuni disciplinare, avansări, transferuri, concedieri, acordat grade speciale și concedii, fără a avea împuterniciri în acest sens, prejudiciind statul în proporții deosebit de mari.

Chiar dacă ulterior, angajații MAI au fost repuși în drepturi prin deciziile irevocabile ale instanțelor de judecată, fiecare fiind despăgubit cu sute de mii de lei, iar caracterul ilegal al acțiunilor șefului-adjunct al IGP a fost confirmat, Procuratura Anticorupție a refuzat, în intervalul anilor 2015 – 2019, pornirea urmăririi penale în privința acestuia, arhivând materialele.

Astfel, stabilind erori de drept și de fapt în soluțiile date anterior de procurorii anticorupție, Procuratura Generală a dispus reluarea investigațiilor pe aceste cazuri în scopul înlăturării omisiunilor admise, administrarea materialului probator corespunzător pentru o apreciere juridică obiectivă și adoptarea unor soluții legale și întemeiate pe fiecare caz.

Gheorghe Cavcaliuc susține că a aflat din presă despre faptul că Procuratura Generală a anulat ordonanțele de neîncepere a urmăririi penale, emise anterior de Procuratura Anticorupție, dar și despre cele două dosare penale pentru „depășirea atribuțiilor de serviciu”. Acesta califică acțiunile instituției, o comandă politică.

Calific această acțiune ca o comandă politică și știu de la cine și în ce circumstanțe este făcută această comandă politică și de ce. Vreau să le spun acele persoane care au făcut acest lucru folosind instituțiile statului, că eu nu mă tem. Nu am de gând să plec din țară. Voi lupta și-mi voi demonstra nevinovăția. Și indiferent dacă eu voi fi mort sau o să mă închideți la pușcărie, societatea noastră și comunitatea internațională va afla cine și cu ce scop a comandat acest lucru prin justiția noastră, care este încă controlată politic”, a declarat liderul PACE.

Fostul șef-adjunct al IGP susține că dosarele penale în care este vizat ar avea legătură cu declarațiile sale politice.

După ce am declarat că voi închide 30 de deputați și miniștri actuali și din fostele garnituri, odată ce PACE ajunge la guvernare, și mă voi ține de cuvânt, asta i-a speriat pe foarte mulți. Pentru că mulți politicieni au declarat acest lucru, dar liderul politic care poate face acest lucru sunt doar eu”, a precizat Cavcaliuc.

Gheorghe Cavcaliuc a ocupat fotoliul de șef-adjunct al IGP în perioada 2014 – 2019.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram.

Subscribe
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments
Следите за нами на Facebook Подпишитесь на нас на Youtube
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x