/DOC/ Maia Sandu i-a retras lui Vladimir Plahotniuc distincția „Ordinul Republicii”

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, i-a retras fostului lider al Partidului Democrat (PDM), Vladimir Plahotniuc, distincția „Ordinul Republicii”.

Șeful statului susține că „o persoană care a furat țara, a atacat și slăbit instituțiile statului și a construit un regim autoritar nu se poate bucura de distincții de stat”.

Această distincție a fost acordată cu încălcarea procedurii și a normelor legale, și anume a Regulamentului despre modul de propunere pentru decorarea cu distincții de stat ale Republicii Moldova și de înmânare a lor. Propunerea pentru decorarea lui Vlad Plahotniuc a venit din partea Organizației municipale a Partidului Democrat, ceea ce reprezintă o încălcare a normelor legale, întrucât legea nu prevede partidele politice printre subiecții care pot face propuneri cu privire la decorarea cu distincții de stat”, a comentat Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

Anterior, președinția afirma că Maia Sandu nu-i poate retrage „Ordinul Republicii” fostului lider al Partidului Democrat (PDM), Vlad Plahotniuc. Și asta pentru că nu există o solicitare din partea a două entități care pot veni cu această propunere: instanța de judecată sau entitatea care a propus conferirea distincției. În acest caz, fiind vorba despre PDM.

Vladimir Plahotniuc a fost decernat cu distincția „Ordinul Republicii” printr-un ordin semnat de președintele Nicolae Timofti în iulie 2014.

„Ordinul Republicii” este distincția de stat supremă, care se conferă pentru merite excepționale în toate domeniile de activitate întru binele Patriei și al omenirii.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram.

Subscribe
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments
Следите за нами на Facebook Подпишитесь на нас на Youtube
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x