Promovarea conceptului de „specializare inteligentă” în dezvoltarea regională în Republica Moldova

Asociatia Obsteasc ă Pro Cooperare Regională în parteneriat cu Fundația Internațională pentru Dezvoltare Rurală din Belarus și Organizația regională a Uniunii profesionale a antreprenorilor din Ucraina în perioada iunie 2020 – februarie 2021 a implementat proiectulLaboratoare naționale inteligente” – promovarea abordării de specializare inteligentă în dezvoltarea regională a Moldovei, Belarusului și Ucrainei.

Proiectul a avut ca scop promovarea abordării strategice de „specializare inteligentă” în dezvoltarea regională în Moldova, prin schimb de experiență și implementarea inițiativelor care vizează consolidarea capacităților instituționale relevante.

Foto Promovarea conceptului de „specializare inteligentă” în dezvoltarea regională în Republica Moldova 2 05.08.2021

Prin intermediul activităților desfășurate s-a urmărit realizarea următoarelor obiective:

  • Schimb de experienta și bune practici în introducerea abordării de specializare inteligentă în dezvoltarea regională( utilizată în Ucraina și alte țări ale UE) pentru Belarus și Moldova;
  • Identificarea posibilităților de implementare practică a abordării de specializare inteligentă în dezvoltarea regională în țările partenere țintă;
  • Organizarea de  evenimente/laboratoare inteligente naționale în țările partenere pentru a atinge scopul proiectului;
  • Evaluarea rezultatelor evenimentelor/laboratoarelor inteligente naționale și elaborarea de  recomandări pentru organizarea inițiativelor regionale privind  specializarea inteligentă.

Următoarele grupuri țintă au fost implicate  în activitățile proiectului: autoritățile regionale și locale, reprezentanți ai ONG-lor , organizații de sprijin pentru afaceri , reprezentanți ai mediului de afaceri și  academic.

Informații și cunoștințe cu privire la posibilitățile politicii de dezvoltare regională în contextul preluarii și implemetării abordarii de “specializare inteligenta” precum și modalitățile de utilizare a acestor posibilități pentru a sprijini dezvoltarea economiei locale au fost oferite în cadrul proiectului. Au avut loc discuții privind modul de cooperare cu părțile locale interesate în cadrul politicilor de specializare inteligentă.

Foto Promovarea conceptului de „specializare inteligentă” în dezvoltarea regională în Republica Moldova 3 05.08.2021

În decembrie 2020 a fost organizat un eveniment național (online pe platform Zoom) care a adunat pentru discuții și schimb de experiență în domeniul “specializării smart” (abordare inovativă a UE utilizată în dezvoltarea regional) reprezentanți ai sectorului asociativ, instituții și autorități locale și regionale, reprezentanți ai sectorului de business și știință.

În urma evenimentului au fost elaborate concluzii analitice și recomandări cu privire la modalitățile posibile de implementare a abordării de specializare inteligentă în dezvoltarea regională în Republica Moldova. De asemenea, au fost luate în considerare recomandările și sfaturile experților privind introducerea abordării de specializare inteligentă din experiența tarilor UE.

Oportunitățile pentru organizarea de noi inițiative regionale relevante cu privire la  specializarea inteligentă în Republica Moldova și introducerea acestei abordări în documentele strategice vor fi utilizate în cursul anului 2021, când de exemplu, în Regiunea de Dezvoltare Nord va începe elaborarea Programului Operațional Regional 2021-2023.

Proiectul a beneficiat de suport în cadrul schemei de regrantare a „Forumului Societatii Civile a Parteneriatului Estic” și  a fost finantat de Uniunea Europeana ca parte a suportului sau oferit în regiune. În cadrul schemei de regrantare Forumul Societatii Civile a Parteneriatului Estic susține proiecte ale organizațiilor membre,  care contribuie la atingerea misunii și obiectivelor Forumului.

Foto Promovarea conceptului de „specializare inteligentă” în dezvoltarea regională în Republica Moldova 4 05.08.2021
Subscribe
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x