Mai multe persoane din Edineț, inclusiv funcționari publici, au fost vaccinați împotriva COVID-19 înaintea medicilor. Ala Nemereco: În Republica Moldova a început vaccinarea „pe pile” sau „pe bani”

Chiar dacă reprezentanții Agenției Naționale pentru Sănătate Publică dădeau asigurări că imunizarea persoanelor împotriva COVID-19 va fi organizată conform planului național și fără fraude, încălcările nu s-au lăsat așteptate. În ultimele zile, mai multe persoane publice au acuzat faptul că la Edineț, ar fi fost vaccinați consilieri raionali sau angajați ai Consiliului, iar la Ungheni vaccinul Pfizer s-ar vinde cu „200-300 de euro”.

Consilierul prezidențial pentru domeniul sănătății, Ala Nemerenco, a scris pe o rețea de socializare că în unele centre de vaccinare din Edineț, Ungheni, dar și Chișinău ar fi început vaccinarea împotriva COVID-19, „pe pile” sau chiar „pe bani”.

Ieri și astăzi au apărut în spațiul public mai multe informații despre vaccinarea în etapa I „pe pile” sau și mai rău „pe bani”. Am primit și eu mai multe mesaje de la medicii care erau incluși în lista pentru vaccinare, dar nu le-a ajuns vaccin din motiv că au fost vaccinate cu totul alte persoane. Planează suspiciuni asupra Centrelor de vaccinare din Edineț, Ungheni, unor instituții medicale din Chișinău.

Deci, deocamdată, vaccinul ajunge în țară doar prin donații și printr-un efort considerabil. Alții în schimb se căptușesc cu câte 200-300 euro pentru un Pfizer. Mi-aș dori mult ca organele statului să se sesizeze pe acest subiect. Iar Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale să verifice listele vaccinaților, să identifice persoanele în cauză și să le facă numele publice pe toată țara. Atât a celor vaccinați pe așa o cale, cât și a celor care au facilitat procedura. Să-și cunoască țara întreagă „eroii”. Conducătorii instituțiilor medicale cu așa istorii i-aș demite ca pe timp de război, fără judecată”, a scris Ala Nemerenco pe pagina sa de Facebook.  

După ce a publicat postarea, Nemerenco a revenit și a precizat că ar fi primit zeci de mesaje despre cazuri similare.

În două ore, de când am scris postarea, mi-au venit zeci de mesaje cu cazuri concrete despre cum în diferite raioane s-au vaccinat consilierii locali cu tot cu socrii și soacrele lor, primari, diferiți șefi – de restaurante, de bănci sau magazine … Iar medicii stau și-și așteaptă rândul. Ca și mulți alții. Țara aceasta a ajuns să fie populată mai mult de neoameni, decât de oameni…”, a adăugat consiliera prezidențială, Ala Nemereno.

Președintele raionului Edineț, Nicolae Melnic, a confirmat pentru Ziarul de Gardă informația că mai mulți primari, agenți economici, dar și alte persoane precum rude ale medicilor s-au vaccinat împotriva COVID-19 fără a sta în rând.

Pe parcursul zilei au mai apărut informații. Eu am solicitat listele cu persoanele care s-au vaccinat. Cu toate acestea nu pot spune numele persoanelor sau datele acestora. Este vorba de un consilier, de primari, agenți economici, dar și alte persoane precum rude ale medicilor. Sunt încălcări. Noi deja am apelat la Procuratura și la Poliție. Poliția s-a autosesizat. O să ridice documentele să vadă complet listele persoanelor care s-au vaccinat. Eu sunt numai pentru aceea ca să fie rezolvată această problemă, s-o scoatem la capăt. Ar fi bine să se facă control în toate raioanele, să vedeți ce va ieși la iveală”, a spus Nicolae Melnic.

Deși nu activează în domeniul medical, primarul orașului Edineț, Constantin Cojocaru, a confirmat că și el s-a vaccinat împotriva COVID-19, doar că nu știe ce vaccin anume i-a fost administrat,  

M-am vaccinat, dar chiar nu știu cu ce vaccin, pentru că aici în Edineț este posibilitatea să te vaccinezi. Stă vaccinul nefolosit, așa că … Cu o săptămână în urmă m-am vaccinat. M-au sunat de la spital și mi-au spus, iată dacă vreți să vă vaccinați și m-am dus și m-am vaccinat. M-au sunat de la spital și mi-au spus că mai sunt câteva doze, care nu are cine să se vaccineze și eu m-am dus și m-am vaccinat. Mi-au spus că expiră termenul și să mă duc să mă vaccinez dacă doresc și eu m-am dus. La Spitalul Raional mi-au spus că acolo expiră termenul la o doză deschisă și dacă vreau să mă vaccinez”, a declarat pentru Ziarul de Gardă, primarul orașului Edineț.

Conform informațiilor oficiale, în raionul Edineț au fost atribuite 720 de doze de vaccin AstraZeneca și 222 de doze de vaccin Pfizer.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram.

Subscribe
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x