Prețuri tot mai mari la produse alimentare, mărfuri și servicii prestate populației

Prețurile medii de consum în luna martie, faţă de luna precedentă au crescut cu 0,96%, creșterea fiind determinată de majorarea prețurilor la produsele alimentare cu 1,56%, la mărfurile nealimentare cu 0,98% și la serviciile prestate populației cu 0,09%, comunică Biroul Național de Statistică.

Astfel, potrivit Monitorului Fiscal, în luna martie față de luna februarie au crescut prețurile la uleiul de floarea soarelui – cu 7,2%, legumele proaspete – cu 6,4%, cartofi – cu 5,4%, fructele proaspete – cu 3,2%, făină de grâu – cu 1,9%, crupe – cu 1,8%, peștele proaspăt sau refrigerat – cu 1,3%, carne, preparate și conserve din carne – cu 1,2%. Totodată, cu 5,7% au scăzut prețurile la ouăle de găină, iar la brânza de vaci, legume congelate, cacao și praf de ciocolată – cu până la 0,1%.

La mărfurile nealimentare în această perioadă au fost înregistrate creșteri de preț mai accentuate la combustibili și carburanți – cu 5,0%,  echipamente de procesare a informației, medicamente, echipamente de telefonie mobilă, detergenți, utilaje mari și tehnică pentru grădină, utilaj mecanic mic de uz casnic, aparate de aer condiționat, țigări cu circa 1,7%. Concomitent, în luna martie au fost reduse prețurile la îmbrăcămintea și încălțămintea de iarnă și cărbune de pământ cu 0,4%.

În același timp, pentru serviciile prestate populației a crescut prețul la serviciile transportului aerian de pasageri cu 1,7%, însă au fost reduse costurile la serviciile pentru întreținerea copiilor în creșe și grădinițe cu 1,1%, la serviciile de turism peste hotarele țării și serviciile hoteliere cu câte 0,4%. În luna martie a anului 2021 inflația anuală a constituit 1,49%.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *