Primarul orașului Edineț riscă să fie demis din funcție pentru conflict de interese

Primarul municipiului Edineț, Constantin Cojocaru, riscă să fie demis din funcție pentru conflict de interese. Procedura de control a fost inițiată de către Autoritatea Națională de Integritate (ANI) la începutul anului 2021, în baza unei sesizări, în care se invoca că primarul ar fi asigurat din banii publici tot necesarul pentru amenajarea și activitatea unei firme, cu clădire administrativă, rețele inginerești, drumuri, iluminat stradal și construcția unei hale industriale cu o suprafață de 1.400 metri pătrați.

În cadrul controlului, inspectorul de integritate a acumulat materiale probatorii și confirmative prin care a stabilit interesul personal între primar și unul dintre co-fondatorii acestei firme, care s-a dovedit a fi cumnatul său. Firma gestionează întregul Parc industrial Edineț din regiunea de nord a țării.

Potrivit actului de constatare, primarul, exercitând mandatul de demnitate publică, a încheiat cinci acte administrative și juridice cu această firmă, și anume – două contracte de comodat, două procese verbale de predare- preluare a unui bloc administrativ și a unor construcții, dar și o dispoziție prin care au fost realizate achitări de facturi din cadrul unui proiect de grant în sumă de peste un milion de lei.

În concluzie, primarul nu a declarat și nici nu a soluționat conflictul de interese la ANI, în termenul prevăzut de lege, astfel a admis consumarea conflictelor de interese, în raport cu firma a cărei fondator este ruda sa.

Dacă actul va rămâne definitiv, ANI va solicita revocarea din funcție a primarului. Totodată, acesta riscă să nu mai dețină o funcție publică sau de demnitate publică timp de 3 ani, urmând să fie înscris și în Registrul Interdicțiilor.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram

Subscribe
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x