Reacția inginerului și a directorului de la Spitalul Clinic Bălți, unde un aparat folosit a fost donat ca nou-nouț: „Poate noi am fi închis ochii la așa ceva, dar Ambasada, nu”

Responsabilii de la Spitalul Clinic Bălți recunosc că într-adevăr au primit două aparate de plasmafareză în cadrul donației organizate de Ambasada Americii la Chișinău și că ambele au venit împachetate, deci, noi. Doar că primul aparat ar fi avut o eroare de sistem și nu a putut fi folosit, scrie sanatateinfo.md.

Din acest motiv, spune șeful serviciului inginerie biomedicală a spitalului, Stanislav Vasilița, a stat în depozit până la sfârșitul lunii mai, când agentul economic, care a câștigat licitația le-a adus un alt echipament. Acesta a fost instalat în secția Reanimare. Și directorul Spitalului, Serghei Rotari spune că instituției i-au fost livrate două aparate și că unul avea o defecțiune, directorul Spitalului Republican Bălți afirmă că nu a fost atent cum anume a fost adus primul aparat. Managerul afirmă că era fericit că le vine un echipament important pentru pacienți și că nu trebuie să plătească bani pe el. Mai jos aveți discuția cu cei doi responsabili de la Spitalul din Bălți.

Domnule Rotari, vi s-a adus un aparat de plasmafareză prin donație. Sunt imagini video în care agentul economic spune că el a schimbat acel aparat și nu v-a adus unul nou. Știați?

„Nu, unica ce știu este că ne-au adus aparatul să lucrăm. Și cât a trecut acolo, acest aparat a fost peste hotare, a trecut, că este ajutor umanitar și noi nu tragem atenție la detalii când e ajutor umanitar. Dar undeva, peste o bucată de timp, ni s-a adus un alt aparat care a fost devamat, a fost adus de-odată aparat nou. Cred că acela nu a fost ceva în regulă. Eu știu? Aparatul care acum la noi, noi ne folosim. Facem plasmafareza și suntem bucuroși de ceea ce ne-au adus.”

Foto Reacția inginerului și a directorului de la Spitalul Clinic Bălți, unde un aparat folosit a fost donat ca nou-nouț: „Poate noi am fi închis ochii la așa ceva, dar Ambasada, nu” 2 26.01.2022

Da spuneți-ne dacă din start Dumneavoastră ați înțeles că nu este un aparat nou?

„Noi am înțeles că este aparat nou din start și că vine în vamă alt aparat. Ni s-a spus să ne folosim de acesta că este Covid-19. Inginerul nostru, ori a fost ceva o defecțiune, ori pur și simplu l-a dat și ni s-a adus aparat nou. Este un aparat bun.”

Notă: Din discuția interceptată dintre agentul economic și directoarea Centrului Național de Transfuzie a Sângelui deducem că agentul economic avea o înțelegere cu un responsabil de la spitalul din Bălți în privința aparatului de plasmafareză, care a fost luat de la CNTS. Iată un fragment din discuția înregistrată de poliție.

„Noi, formal, să le punem într-o cutie, să le facem actele și să raportăm (…) că uite, aparatul este, îl ducem la Bălți și îl transmitem. Cu domnul (…) acolo nu sunt întrebări, că mă cunosc cu dânsul cât de cât binișor și dacă a trebui îl întoarcem înapoi sau îl vor ține acolo undeva în depozit pus până vine lotul acesta”. 

Am înțeles, dar Dumneavoastră vi s-a spus din start că nu este un aparat nou și că vine de la Centrul de Transfuzie?

„Eu nu am discutat pe tema asta. Mai este inginerul care discută. Au fost ajutoare umanitare care au fost aduse. Dacă mergea vorba să le plătesc eu, apoi eu le controlez și mă uit mai altfel, dar când aduce un aparat donat, noi eram bucuroși că ni l-au adus și am început să lucrăm că ne trebuie. Pe urmă ni l-a schimbat cu altul nou-nouț. Iată toate documentele care sunt. Eu și când l-a adus pe al doilea nu tare…. Acum când au venit persoanele care au venit și au controlat, am văzut că este …aparatul este nou, aparatul e bun, lucrează. Ce pot să vă spun pe tema asta?”

Foto Reacția inginerului și a directorului de la Spitalul Clinic Bălți, unde un aparat folosit a fost donat ca nou-nouț: „Poate noi am fi închis ochii la așa ceva, dar Ambasada, nu” 3 26.01.2022

Spuneți-ne la câte săptămâni a fost înlocuit primul cu al doilea aparat?

„Nu știu. Precis nu știu.”

Dar măcar aproximativ?

„Nu știu, iată eu am dat prețul lui și m-am greșit. El este oleacă mai scump aparatul. Ajutoarele umanitare noi le spunem la toți mulțumesc și facem scrisori. Dar aici s-a primit, parcă nu știu ce s-a primit.” Domnule Rotari, mai am o întrebare. Tot din înregistrările acestea, care au fost făcute publice, reiese că cineva care urma să instaleze aparatul la Dumneavoastră știa că nu va veni un aparat nou, dar va veni un aparat folosit. „Nu știu să vă spun. Cinstit.”

Inginerul cu care lucrați este din instituție?

„Da, este din instituție.”

Și l-ați întrebat despre aparat?

„Dacă vreți vă pot da telefonul și să discutați cu el. Eu sunt bucuros că avem unicul aparat la noi care putem să facem plasmafareza, în reanimare că am umblat un an de zile cât a fost covid-ul, la transfuzii. Și acum în jurul aparatul atâta învălmășeală. Pe mine puțin mă interesează ce fac ei, acesta este ajutor, eu așa l-am socotit ca ajutor, pentru spital. Că ne-au adus unul, că ne-au adus două acestea deja sunt treburile la acei care au câștigat.”

Jurnaliștii de la Sănătate INFO a reușit să ia legătura și cu șeful Serviciului inginerie biomedicală a Spitalului Clinic Bălți, Stanislav Vasiliță. Acesta a fost întrebat ce știe despre donația echipamentului de plasmafareză, ajuns la ei drept ajutor umanitar de la Ambasada Americii la Chișinău.

Domnule Vasiliță, când v-au adus aparatul, Dumneavoastră v-ați dat seama că el nu este nou? Cum s-a întâmplat, de fapt?

„Echipamentul care l-am primit inițial a avut o eroare de sistem și a fost înlocuit. Cel cu care a fost înlocuit a fost despachetat în prezența mea personală și a inginerilor din echipa mea, a șefului Departamentului Reanimare. Era învelit în peliculă, cu toate abțibildurile de transportare. Primul a venit cu o eroare de sistem și noi nu l-am putut utiliza în jur de trei săptămâni. Echipamentul cu care lucrăm acum este nou. Puteți să veniți să-l vedeți și Dumneavoastră, dacă vă dau acordul din secția Reanimare. Deci asta e ceea ce cunosc eu personal.”

Dar atunci când v-au adus primul aparat, Dumneavoastră l-ați pus în funcțiune imediat sau peste câteva zile? Când ați depistat eroarea?

„Agentul economic l-a livrat, dar inginerul nu a venit de-odată. A venit să-l monteze, dacă nu mă greșesc, în vreo săptămână de zile. Deci, a fost livrat de curier, după aceasta a fost programat timpul de instalare. Noi ne intersectam și cu Covid-ul. Noi trebuia să-l instalăm în reanimare și trebuia permisiune ca să intrăm acolo. Nu puteam intra peste pacienții cu Covid.”

Dar cum v-a fost livrat? În cutie, era despachetat?

„Ambele echipamente erau împachetate. Aveau peliculă de transportare. Eu, de exemplu, nu am știut că acel echipament era de la Centrul de Transfuzie. Din presă am aflat. Nu am făcut noi licitația, nu am știut cine va câștiga. Serviciul nostru de bioinginerie a fost implicat doar atunci când s-a livrat echipamentul. Nu știu cine a organizat licitația, dar precis nu noi, pentru că ne-ar fi cerut caietul de sarcini.”

Când ați primit echipamentele? În martie, aprilie?

„Primul l-am primit la început de mai, iar al doilea la sfârșit de mai. Atunci au fost și reprezentanții Ambasadei și au făcut poze. Și dacă noi am fi închis ochii la ceva, Ambasada nu cred că ar fi închis ochii, dacă echipamentul ar fi fost murdar sau ar fi fost în utilizare. E o situație neplăcută și pentru noi, mai ales că sunt anchetați și colegi de-ai noștri, practic.”

Vom preciza că pe pagina de Facebook, instituția anunța pe 28 aprilie că a primit un aparat performant de plasmafareză de model DIGIPLA 80, necesare în tratarea pacienților gravi și extrem de gravi cu Covid-19 și non-Covid. Echipamentul a fost donat de United States European Command. Din pozele publicate se vede cum echipamentul este verificat în prezența unui oficial american.

Foto Reacția inginerului și a directorului de la Spitalul Clinic Bălți, unde un aparat folosit a fost donat ca nou-nouț: „Poate noi am fi închis ochii la așa ceva, dar Ambasada, nu” 4 26.01.2022

Mai adăugăm că Ambasada SUA la Chișinău, într-adevăr a publicat pe site-ul său un document prin care anunță o licitație deschisă de pe 6 până pe 17 noiembrie 2020. După selectarea câștigătorului, acesta avea la dispoziție 30 de zile pentru livrarea echipamentului.

Document Ambasada by Elena Cioina

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram

Sursa: sanatateinfo.md

Subscribe
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x