Consulatul României din Bălţi obligat să invite un moldovean la jurământ

Consulatul României din Bălţi este obligat să invite un moldovean la jurământul de credință față de țara vecină. Bărbatul s-a adresat în instanța de judecată, după ce solicitarea lui de a depune jurământul a depăşit termenul legal. Mai exact, cererea datează din decembrie anul trecut, iar în termenul prevăzut de 30 de zile, acesta nu a primit niciun răspuns. Tribunalul din Bucureşti i-a dat câştig de cauză, scrie Publika.md.

Hotărârea pronunţată reprezintă o premieră, este primul proces în acest domeniu şi reprezintă dreptul fiecărui cetăţean moldovean care se simte neîndreptățit din perspectiva termenelor exagerat de lungi, practicate mai nou de către reprezentaţii Consulatului, de a se adresa instanţei şi de a-şi valorifica aceste drepturi pe calea judecăţii.”

Potrivit lui Ruslan Deleanu, dreptul cetăţenilor moldoveni de a-și redobândi cetăţenia română trebuie respectat chiar şi în pandemie.

La ora actuală există un număr la nivelul a câtorva zeci de mii de cereri restante, cu termenul depăşit mai mare de 6 luni de zile în care cetăţenii nu au fost invitaţi să-şi depună jurământul, astfel în cât mulţi dintre ei aleg să îşi ceară dreptatea şi pe calea instanţei. Termenul legal a fost depăşit în majoritatea dintre ele.

Am transmis o solicitare reprezentanţilor Ambasadei României la Chişinău pentru a afla dacă această decizie va fi contestată şi câte cereri de programare la jurământ au depăşit deja termenii legali de maximum 6 luni de zile, dar, deocamdată, nu am primit un răspuns.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram

Sursa: Publika.md

Subscribe
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x