Guvernul va aloca 9,5 milioane de lei pentru compensațiile oferite în cadrul Programului „Prima Casă”

Guvernul în exercițiu a aprobat alocarea a 9,5 milioane de lei din Fondul de Rezervă pentru finanțarea programelor de compensații demarate în cadrul Programului de stat „Prima Casă”.

Acest program este unul foarte important pentru tinerele familii din Republica Moldova și dacă tot ne luptăm cu stoparea exodului, în special a tinerii generații, cred că Programul „Prima Casă” este unul din ancorele care permit menținerea tineretului în țară. Este de datoria noastră să găsim mijloacele necesare pentru a asigura continuarea acestui program”, a declarat premierul interimar, Aureliu Ciocoi.

Necesitatea de alocare suplimentară a mijloacelor financiare a apărut după ce Ministerul Finanțelor a înregistrat o creștere a numărului de beneficiari, în special familii cu copii, iar alocațiile aprobate în Legea bugetului de stat pentru anul 2021 practic sunt executate.

În urma analizei cererilor de compensare aprobate pentru finanțare, doar pentru luna iunie 2021, Ministerul Finanțelor atestă o insuficiență de aproximativ 4 milioane de lei, ceea ce poate determina stoparea finanțării cererilor acceptate în Program și creșterea riscului de apariție a creditelor neperformante în cadrul Programului de stat „Prima Casă”, din cauza incapacității de plată a unor beneficiari.

În scopul evitării acestor riscuri, Guvernul, printr-o altă decizie, a aprobat majorarea alocațiilor pentru Programul „Prima Casă” cu încă 2 milioane de lei.

Urmărind acest scop, dar și pentru alte necesități neprevăzute, Guvernul a decis suplinirea Fondului de Rezervă cu 25,2 milioane de lei. Mijloacele financiare au fost identificate din contul de rezerve al unor subprograme.

Potrivit estimărilor Ministerului Finanțelor, până la finele anului 2021 de programele de compensare vor beneficia 5.873 de beneficiari.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram

Subscribe
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x