VIDEO: Trei cazuri confirmate și alte 22 persoane suspectate că ar fi infectate cu COVID-19

Starea celor trei persoane infectate cu noul tip de Coronavirus este stabilă. O persoană rămâne internată la Spitalul Clinic Republican și alte două la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase “Toma Ciorbă”. La moment, avem înregistrate 22 cazuri suspecte la infecția COVID-19, este vorba despre 14 adulți internați la SCBI “Toma Ciorbă”, și 8 persoane ( 2 adulți și 6 copii) la Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii. Toate probele au fost prelevate, rezultatele cărora vor fi prezentate pe parcursul zilei.

Briefing de presă susținut de Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, de prezentare a informațiilor actualizate privind controlul infecției prin Coronavirusul de tip nou

Briefing de presă susținut de Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, de prezentare a informațiilor actualizate privind controlul infecției prin Coronavirusul de tip nou

Опубликовано Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova Вторник, 10 марта 2020 г.

Două mame cu copiii lor sunt spitalizate cu suspiciune la COVID 19. Ambele au revenit din Italia
În această dimineață 14 adulți suspectați că ar fi infectați cu COVID19 sunt spitalizați în acest moment la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”. Alți 6 copii și două mame sunt spitalizați la Spitalul Clinic Municipal de Boli Infecțioase pentru copii. Ambele mame și copiii lor au revenit din vizite private în Italia, din regiuni cu focare mari de coronavirus, precum este Milano.

Starea de sănătate a bolnavilor este considerată grav medie, dar stabilă, a explicat ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu în briefingul din această dimineață.

Ministra a precizat, în același timp, că starea pacienților confirmați cu noul coronavirus este și ea grav medie. „Prima doamnă rămâne în stare gravă, dar totuși există un progres pozitiv. S-au mai depistat probleme de sănătate pe care le are. Copiii sunt în stare gravă medie și adulții la fel”.

În același context, oficialul a făcut din nou apel către populație să se abțină de la călătorii în afara țării și să evite cât poate de mult locurile aglomerate. „Dacă oamenii pot evita transportul public, atunci să o facă. Aglomerațiile sunt riscante și cele din transportul public, și slujbele religioase unde se adună oameni. Spălați-vă pe mâini mai des. Părinții să-i asigure pe copii cu materialel dezinfectante”, a fost apelul ministrei Sănătății.

Dumbrăveanu a mai afirmat că nu există temei pentru panică și oamenii nu ar trebui să se îmbulzească prin magazine,întrucât nu există riscuri pentru securitatea alimentară a statului. „Chiar dacă sunt anumite restricționări privind ieșirea sau intrarea în țară, importul de mărfuri va fi asigurat în continuare. Securitatea alimentară este prioritată”. În același timp piețele alimentare nu vor fi închise, a precizat Dumbrăveanu, având în vedere că și acestea sunt o susrsă de asigurare cu produse alimentare.

Ministra a mai precizat că toate cadrele din sistemul de educație își vor primi salariile, conform legislației.

În altă oridine de idei, Viorica Dumbrăveanu a menționat că au fost identificate toate cele 14 persoane care au călătorit sâmbătă cu cursa Milano-Chișinău. 10 dintre ele sunt cetățeni străini.

Referindu-se la cazurile de COVID 19 confirmate ieri, minstra a precizat au fost indetinficate toate persoane care au intrat în contact cu cei doi bolnavi, recomandându-le izolarea la domiciliu.

Viorica Dumbrăveanu a mai spus că suspectarea activității tuturor instituțiilor de învățământ preșcolar, școlar și superios este o măsură necesară pentru prevenirea virusului la nivel local. „Noi am învățat mult mai rapid decât alte state. este o măsură necesară ca să nu admitem transmiterea infecției la nivel local. În legătură cu nemulțumirile părinților, care trebuie să muncească, pot să spun că există un șir de mecanisme de a organiza munca oamenilor și angajatorii sunt în drept să le aplice conform legislației muncii”.

Ministra precizat că până acum au fost utilizate 2 kituri din cele 5 oferite de OMS pentru depistarea infecției cu COVID19. Încă 1000 de teste ar urmasă ajungă în Moldova până la finele săptămânii. Totodată, minsitra le-a recomandat cetățenilor să nu facă testul la COVID19 oriunde.

„Și noi în calitate de autoritate publică centrală avem o mulțime de oferte de la operatorii econimici din domeniul farmaceutic care ne spun că au teste. Noi coordonăm aplicarea testelor doar cu OMS, pentru că este vorba de teste corespunzătoare, autorizate, adaptate la condițiile laboratorului nostru. Testele pe care le aplică ANSP nu doar că sunt oferite de OMS, ci sunt autorizate de OMS și să nu uităm că este un laborator acreditat de către OMS și este un laborator de referință din regiune. ca și în cazul măștilor, în pare rău că unii oameni de afaceri profită de situație și își fac activitate economică”, a menționat ministra.

Autoritățile urmează să ne spună dacă mai sunt și alte cazuri confirmate de COVID19 la ora 16.00, când va avea loc un alt briefing de presă.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x