/VIDEO/ Locuitorii satului Dărcăuți din raionul Soroca au acces la apă potabilă non-stop

În ultimii ani, majoritatea fântânilor din satul Dărcăuți, raionul Soroca, au secat, iar localnicii au fost nevoiți să care apă în butoaie sau căldări din satele vecine. Oamenii făceau naveta și de două – trei ori pe zi, mai ales în lunile fierbinți de vară. Lucrurile s-au schimbat odată cu instalarea turnului de acumulare a apei și construcția unei cișmele în localitate. Lucrările au fost efectuate în cadrul unui proiect finanțat de UE.

Lilian Borș vine cu tractorul de câteva ori pe zi la cișmea pentru a lua apă, el spune că printre oamenii pe care îi aprovizionează este și bunica sa de 92 de ani. Dacă anterior, era nevoit să scoată zeci de căldări cu apă din fântână, acum îi este mult mai ușor, doar să deschidă robinetul și să aștepte până se umple cisterna.

„Nu este primul an, duc apa în fântână deja de vreo 20 de ani. Înainte căram apa cu căldările de la fântânile cu cumpănă și i-o ducem în deal, la bunica. Acum e mai bine.”

Și Gheorghe Bacalău se bucură că are de unde să ia apă de calitate acum. Bărbatul a lucrat o viață în agronomie și știe nu din auzite cât este de importantă apa pe timp de vară, iar despre calitatea apei din cișmea are doar cuvinte de laudă.

„Datorită tuturor celor de peste hotare, din Europa, celor care ne-au oferit ajutor, avem această apă atât de bună. Vin des după apă, este apă foarte gustoasă, apă foarte bună, fără săruri.”

Chiar dacă în unele fântâni a mai rămas apă, aceasta este murdară și cu impurități, așa că oamenii preferă să consume apa adusă de la cișmea.

„Nici măcar nu este limpede, are multe săruri și se depune multă piatră. Fântâni avem multe, dar nu avem apă.”

„Au amenajat o cișmea, de la care lumea ia apă, de calitate, apa este foarte bună.”

„Acum este bine, avem apă în sat, dar înainte lumea se ducea în satele vecine după apă. Dacă se duce soțul cu tractorul, aduce o cisternă mare, ne ajunge și pentru două săptămâni.”

„Și soacrei de la Bădiceni îi transmit apă cu buteliile. Chiar așa calități gustative nu mai sunt, vorbă să fie, este super!”

Construcția cișmelei a fost posibilă datorită proiectului Cetățeni Activi pentru Apă Potabilă implementat de Asociația Obștească Procomunitate Băhrinești. Scopul proiectului este abilitarea cetățenilor în rezolvarea problemelor comunitare la nivel local.

Feodosia Bunescu, manager de proiect: „Datorită faptului că Agenția de cooperare a Elveției aplică cota TVA egală cu zero în Republica Moldova, am reușit să obținem economii în urma concursului ofertelor de prețuri, prin urmare, am avut un sold de 110.000 de lei, bani care au fost valorificați pentru amenajarea teritoriului cișmelei și dotarea turnului cu sistem de supraveghere video și wifi.”

Pentru viitor, se preconizează ca fiecare gospodărie din localitate să fie aprovizionată cu apă potabilă la robinet, cu sistem de canalizare și epurarea apei menajere.

Oleg Rozimovschi, primarul satului Dărcăuți: „Apa a trecut toate analizele de laborator iar parametrii sunt pozitivi. Proiectul respectiv a fost de peste un milion de lei, dintre care suma de grant din partea Uniunii Europene, prin intermediul Fundației Germane GIZ, a fost de peste 860 de mii de lei. Consiliul Raional Soroca a venit cu o contribuție de 300 de mii de lei.”

Proiectul a fost implementate în baza Cadrului Unic de Sprijin al Uniunii Europene, acordat pentru Republica Moldova, prin intermediul proiectului „Cetățeni Activi pentru apă potabilă în localitățile grupului Vest din raionul Soroca”, finanțat de UE și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Suma totală a grantului constituie 877.500 lei.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram

Subscribe
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x