Poetul, prozatorul și dramaturgul, originar din raionul Edineț, Andrei Strâmbeanu, s-a stins din viață

Poetul, prozatorul și dramaturgul, Andrei Strâmbeanu, s-a stins din viață în seara zilei de miercuri, 4 august, la vârsta de 86 de ani. Despre acest lucru a scris pe pagina sa de Facebook, Aliona Baroncea, directorul Ansamblului „JOC”.

Inima lui Andrei a încetat să bată. A plecat într-o lume mai bună. Acolo unde-i Grigore Vieru, Nicolae Sulac, Mihai Dolgan, Ion Ungureanu, prietenii, colegii, frații lui de suflet și de lupta pentru idealul românesc. Câtă tristețe și pustietate rămâne în urmă sa. Vom păstra memoria vie și ne vom apleca asupra creației sale pentru a ne lumina sufletele. Poeții, artiștii nu mor, ei stau de vorbă cu Dumnezeu, și ne veghează de sus” a scris Aliona Baroncea.

Andrei Strâmbeanu este laureat al Premiului Național al Republicii Moldova și al Premiului „I. L. Caragiale” pentru dramaturgie al Academiei Române, deținător al Ordinului Republicii. Între anii 1998 – 2001, a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

Andrei Strâmbeanu s-a născut la 25 august 1934 în satul Fântâna Albă, județul Bălți, astăzi raionul Edineț. În 1959, a absolvit Institutul Pedagogic „Ion Creangă” (astăzi Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”) din Chișinău. În 1963, a debutat cu volumul de versuri „Fântâna albă”, urmat de cărțile: „Aruncă-mă în cer” (povestiri pentru copii, 1965), „Mireasa” (povestiri, 1967), „Oltea: Mama lui Ștefan cel Mare și Sfânt, dramă în două acte” (2004), „Contrapunct” (antologie, 2004), „Floare-de-cais sau Mielul netăiat” (2011), „Vin, femei şi… tot ce vrei” (piese de teatru, 2013), „Poezii cu gust de pelin” (2015). Piesele sale au fost montate în teatre din Republica Moldova și Germania, iar creația sa a fost tradusă în mai multe limbi străine.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram

Subscribe
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x