Un nou cutremur a zguduit Moldova

Pământul s-a cutremurat în urmă cu puţin timp. Seismul puternic a avut loc în România și fost resimțit inclusiv pe teritoriul Republicii Moldova.

Potrivit primelor estimări ale Institutului Național de Fizica Pământului (INFP) din România, magnitudinea cutremurului a fost de peste 4,5.

Epicentrul seismului produs la adâncimea de 113 kilometri se află în zona seismică Vrancea din țara vecină.

Amintim că primul cutremur major din anul 2020 a avut loc în noaptea de 31 ianuarie, la ora 03.26. Acesta a avut magnitudinea de 5,4 grade pe scara Richter și s-a produs în zona Vrancea, România.

Cel mai puternic seism produs în România în anul 2019 a avut magnitudinea de 4,5 pe scara Richter. Seismul a avut loc la amiaza zile de 3 septembrie.

Cel mai puternic cutremur produs în zona seismică Vrancea în 2018 a avut magnitudinea 5,9 pe scara Richter. S-a întâmplat pe 28 octombrie, la ora locală 03:38. 

Cel mai puternic seism produs pe teritoriul actual al Republicii Moldova a fost înregistrat în anul 1988. Seismul cu magnitudinea de 4,2 grade a avut loc în apropierea satului Zăicani din raionul Râșcani.

Cele mai mai puternice seisme produse în România în ultimii 30 ani au fost înregistrate pe 30 şi 31 mai 1990, magnitudinea acestora fiind 6,9, respectiv 6,4 grade pe scara Richter.

Potrivit specialiștilor, pericol pentru viață în zona în care ne aflăm ar avea un cutremur cu magnitudinea mai mare de 7 pe scara Richter, produs la o adâncime de 60-200 de kilometri.

Seismologii spun că Vrancea e capabilă de un cutremur nimicitor, ultimele cercetări arătând că potențialul maxim posibil e de magnitudinea de moment 8,1.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x