Scrisoare deschisă către Maia Sandu și Ala Nemerenco: „Vă rog, auziți-mă, ajutați-mă!”

O tânără din raionul Cantemir, a adresat o scrisoare deschisă președintelui țării, Maiei Sandu și Ministerului Sănătății, Alei Nemerenco. Este vorba despre Andrea Butnaru, în vârstă de 22, care a descoperit abia acum, că suferă de o boală genetică încă de la naștere.

Tânăra a fost diagnosticată cu malformația Chiari tip I, siringomielie și atrofie medulară difuză. Tratamentul medicamentos nu o ajută, iar unica soluție rămâne a fi doar o intervenție chirurgicală, ce-i poate schimba parcursul distrugerii măduvei spinării, apariției paraliziei, pierderii capacității de a simți durerea și temperatura, dar și deformarea coloanei vertebrale.

Din păcate o asemenea intervenție chirurgicală poate fi făcută doar peste hotare. Operația costă 19.300 de euro, bani pe care tânăra fiind studentă, nu îi are.  

Sunt în disperare pentru că țara mea, nu îmi poate asigura un viitor cu accesibilitate totală la serviciile medicale. Niciodată nu m-am gândit că peste ani mă voi confrunta cu o afecțiune care pe parcursul anilor v-a progresa, iar la 22 ani fiind studentă întâmplător se v-a depista. Deși m-am prezentat de multiple ori la medici cu plângeri de dureri de cap, vomă inexplicabilă, dureri de spate, amorțirea feței cu mici furnicături, totul se limita la faptul că sunt din alte cauze, numai nu din ceea ce s-a depistat recent. Dar acum este evident că erau niște simptome ce dădeau de înțeles că este ceva mult mai grav, iar pastilele analgezice doar luau durerea pentru o perioadă. Nu vreau acum să învinovățesc de neprofesionalism sau neglijență, deși aș avea dreptul să o fac. Lupt zi de zi cu mii de gânduri și lacrimi, „mai departe ce v-a fi?” Acum câteva luni, eram plină de planuri de viitor, activă social, dar am fost STOPATĂ din motivul că statul care ar trebui să mă protejeze, pur și simplu mă lasă să mă mor la sensul propriu în prăpastia numită „lipsa de bani””, scrie tânăra în scrisoarea adresată Maiei Sandu și Alei Nemerenco.

Poate multe nu înțeleg, însă vreau să trăiesc deplin, nu doresc nici o secundă să cred că suma de 19 300 EUR, nu o voi acumula până pe 18 octombrie, când îmi este programată intervenția. Scriu aceste rânduri și am curajul de a mă expune, deoarece nu mai am ce pierde. Partida mea de joc numită „viață activă” este pe ultima sută de metri, iar cuvântul este unica mea soluție la moment. Vă rog, auziți-mă, ajutați-mă!” mai scrie tânăra în mesajul său.

Persoanele care vor să o ajute pe Andrea Butnaru, pot dona pe platforma caritate.md: https://www.caritate.md/…/din-inima-pentru-andrea-butnaru

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram

Subscribe
Notify of
guest
1 Комментарий
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Sănătății a reacționat la scrisoarea deschisă a Andreei Butnaru, din raionul Cantemir, care avea nevoie de bani pentru o intervenție […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x