/VIDEO/ Râpa din satul Băxani, raionul Soroca, s-a transformat într-un parc

Râpa din centrul satului Băxani, raionul Soroca, s-a transformat într-un parc. Pe cei 20 de ari, unde până nu demult pășteau animalele iar localnicii aruncau deșeurile, au fost plantați copaci, flori și amenajate spații de joacă. Acum cei peste 800 de locuitori ai satului, au acces la un parc de odihnă curat și amenajat, datorită unui proiect finanțat de Uniunea Europeană.

Cei mai bucuroși sunt copiii. Aceștia nu aveau un spațiu amenajat de joacă, acum însă lucrurile s-au schimbat:

„Mai mulți copii vin aici seara și ne jucăm. Este foarte interesant și ne place cum a fost amenajat. Suntem foarte bucuroși că părintele a făcut așa ceva.”

„Aici era o râpă mai înainte. Aproape jumătate era deja în ograda unui om. Și deja s-a făcut aici parc. Au pus pentru copiii mici scrâncioburi, scaune. Venim, aproape în toată ziua.”

Parcul, recent amenajat este un motiv de bucurie nu doar pentru copii, dar și pentru părinții și bunicii acestora:

„După părerea mea, este un lucru foarte important pentru sat, pentru tineri, pentru copii, pentru toți. Cândva aici era o zonă murdară, gunoiște, se adunau vite. Acum s-a făcut un lucru foarte frumos.”

„E bine că avem așa un parc. Venim cu nepoțica aici. Ea se joacă, se distrează. Îi place aici, câte ori vine la mine îmi spune să venim în parc.”

Parcul a fost amenajat în cadrul proiectului „Băxani – pentru un mediu sănătos și curat”.

Ghenadie Pereteatcu, primarul satului Băxani, raionul Soroca: „Am adus 150 de mașini și am nivelat o groapă. Acolo era anterior râpa satului. Mai târziu au am adus teren de joacă pentru copii, iar la momentul actual, suntem în proces de lucru, punem trotuarele. Băncile, urnele, foarte frumoși sunt și pomii de tuie și brazi.”

AO „Băxani – Casa Părintească” este beneficiara Programului de granturi locale al Uniunii Europene prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova”, finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerii proiectului pentru regiunea Nord sunt Asociația Obștească „Pro Cooperare Regională” și Asociația Obștească „CASMED”.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram

Subscribe
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x