Noi reguli de stabilire a prețurilor la produsele petroliere. Acestea vor fi stabilite de ANRE

Proiectul de modificare a Legii privind piața produselor petroliere a fost aprobat în lectură finală de către Parlament. Noua lege va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), în termen de 30 de zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a legii, își va aduce actele normative în concordanță cu aceasta.

Documentul prevede că ANRE va stabili prețurile maxime de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard în fiecare zi lucrătoare. Acestea vor fi valabile cu începere de la ora 00.01 pentru ziua următoare celei în care au fost stabilite. Prețurile maxime de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard se vor publica pe pagina web oficială a ANRE.

În conformitate cu proiectul de lege, se interzice comercializarea cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard la un preț ce depășește prețul maxim stabilit de ANRE.

Totodată, Agenția va elabora Metodologia de calcul și aplicarea prețurilor la produsele petroliere în conformitate cu Normele generale de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere principale de tip standard.

Proiectul de modificare a Legii privind piața produselor petroliere mai prevede micșorarea de cinci ori a capacității obligatorii de depozitare pe care trebuie să o îndeplinească un importator, și anume de la cinci mii de metri cubi la 1000 de metri cubi.

O altă prevedere a proiectului se referă la eliminarea necesității de a deține un cuantum de cel puțin opt milioane de lei capital propriu, întrucât acest cuantum minim împiedică apariția pe piață a mai multor agenți economici.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram

Subscribe
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x