Ziua Limbii Române marcată de 32 de ani în Republica Moldova

De 32 de ani Republica Moldova sărbătorește Ziua Limbii Române. Potrivit presei de peste Prut, limba română este vorbită de 28 de milioane de oameni, iar 24 de milioane de persoane o consideră limbă maternă.

În urma solicitărilor celor circa 700 de mii de participanți la Marea Adunare Națională de la Chișinău, care a avut loc pe 27 august 1989, Sovietul Suprem al RSSM Moldovenești a adoptat, la 31 august 1989, Legea prin care decreta limba moldovenească drept limbă de stat. Totodată, o altă lege stipula renunțarea la grafia chirilică și revenirea la alfabetul latin, ambele acte legislative menționând explicit faptul că limba moldovenească este identică cu limba română.

În anul următor, la 23 iunie 1990, Parlamentul Moldovei a instituit ziua de 31 august ca sărbătoare națională „Limba noastră cea română”, iar în 1994, denumirea sărbătorii a fost schimbată în „Limba noastră”.

În 2013, Curtea Constituțională a luat o decizie fără precedent și a stabilit că Declarația de Independență este mai puternică decât Constituția în chestiunea limbii de stat. Astfel, sintagma „limba română” a devenit  constituțională și poate fi utilizată în actele oficiale.

Tot în 2013, România a preluat sărbătoarea Limbii Noastre de la Republica Moldova și a proclamat 31 august drept Ziua Limbii Române.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram

Subscribe
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x