Certificate de vaccinare false. Nemerenco: „Este o mare rușine pentru sistemul medical”

Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, a declarat în cadrul unei emisiuni televizate că au au fost depistate mai multe abuzuri în procesul de imunizare anti-COVID-19, printre care oferirea certificatelor de vaccinare false contra sumelor bănești. Ministrul spune că persoanele implicare riscă până la 7 ani de închisoare.

Ministrul Sănătății declară că au fost deconspirate zeci de scheme de corupție în acest sens, inclusiv în centrele raionale de sănătate. 

„După ce am venit la minister, am inițiat o anchetă internă și am depistat cu groază de suspecți, mii de suspecți. Este o mare rușine pentru sistemul medical, este pusă la bătaie sănătatea cetățenilor cărora le-a fost eliberat acest certificat fals. În plus, acești oameni vor merge în toate spațiile permise doar persoanelor vaccinate și-i vor infecta pe toți ceilalți. Persoanele implicate în astfel de scheme au subestimat penalitatea pentru aceste abuzuri”, a spus Ala Nemerenco în cadrul unei emisiuni televizate.

Nemerenco spune că după oferirea tuturor datelor din sistemul informațional al Ministerului, oamenii legii ar urma să asigure continuitate procesului de identificare a corupților.

„Toată informația a fost prezentată CNA, Procuraturii Anticorupție, am colaborat și cu SIS, dar finalitatea acestor cazuri depășește atribuțiile Ministerului Sănătății. Avem nume de medici, asistenți medicali, Centre de Sănătate în care acest business a fost pus pe roate. Conform legislației, toate aceste persoane implicate riscă de la 2 la 7 ani de închisoare ”, a mai spus Ala Nemerenco.

Oamenii legii desfășoară o anchetă în ceea ce privește o posibilă rețea specializată în cazuri de vaccinare falsă. Până acum au fost intentate cinci cauze penale cu privire la certificatele care conțin rezultate la COVID-19 cu semne vădite de falsificare. În aceste cauze sunt vizate atât persoane juridice cât și persoane fizice care eliberau false buletine negative de analiză a probei biologice ori transportau peste hotare persoane despre care se cunoștea că dețin certificate false la COVID-19. Pe marginea acestor cauze se întreprind în continuare acțiuni pentru documentarea completă și obiectivă a circumstanțelor invocate.

Potrivit datelor oficiale, rata de imunizare cu o doză la nivel național este de 20,6%, iar cu două doze – 18,6%. Cea mai înaltă rată de vaccinare de 88,5 % se atestă în rândul lucrătorilor medicali.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram

Subscribe
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x